Noutăți

De ultimă oră: oamenii de știință au aflat un secret uimitor, legat de… centrul Soarelui. Care este acesta?

Deși, pentru noi, Soarele este cea mai apropiată și mai ușor de cercetat dintre stelele din Univers, el mai ascunde, se pare, unele secrete importante. Zona interioară a Soarelui a ascuns, până de curând, o mare taină. Însă, foarte recent, oamenii de știință au fost capabili să măsoare, pentru prima dată, viteza de rotație a centrului (miezului) Soarelui. Iar rezultatul a luat lumea științifică prin surprindere.

Pentru că nu toată lumea se aștepta ca miezul Soarelui să se rotească cu o altă viteză decât suprafața sa, existând opinia că viteza de rotație ar fi uniformă. Diferența între vitezele de rotație este semnificativă: miezul (centrul) Soarelui se rotește de circa patru ori mai repede decât suprafața solară.

3

Observația a fost efectuată în urma analizei datelor puse la dispoziție de către Agenția Spațială Europeană și de către Observatorul Solar și Heliosferic (SOHO) al NASA. Astfel, au fost obținute primele dovezi ale existenței unui tip aparte de unde de gravitație având o frecvență joasă (ele nu trebuie confundate cu undele gravitaționale), ce reverberează în straturile interioare ale Soarelui, acestea reprezentând elementul cheie pentru a stabili viteza de rotație a nucleului solar.

Eric Fossat, astronom la Observatorul Côte d’Azur (Franța) arată că s-a studiat vreme de mai mult de patru decenii, în căutarea acestor unde „discrete”. Anterior, oamenii de știință reușiseră să măsoare undele de înaltă frecvență, considerate unde primare (sau de presiune), ce reușeau să traverseze cu ușurință straturile Soarelui, pentru a fi detectate la suprafață.

Neașteptata descoperire legată de centrul Soarelui a fost consemnată în jurnalul internațional Astronomy & Astrophysics. Cu uimire, cercetătorii au constatat că miezul Soarelui efectuează o rotație completă la o săptămână, adică de aproape patru ori mai iute decât se rotesc suprafața solară și straturile intermediare. De altfel, nici suprafața Soarelui nu se rotește cu viteză uniformă. Viteza de rotație este de 25 de zile la ecuatorul solar și de 35 de zile, la cei doi poli. s1

s

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on De ultimă oră: oamenii de știință au aflat un secret uimitor, legat de… centrul Soarelui. Care este acesta?

  1. cetățeanul tulburat // 3 august 2017 at 16:48 // Răspunde

    Noi nu avem posibilitatea să mișcăm în afara planetei iar umanoizii de știință făcuți la apelul bocancilor și plătiți regește de elită să spele creierul maselor cu informații false au reușit să afle despre nucleul soarelui?!

    • Da, de acord ca nu avem cum sa ne miscam prea mult in exterior, dar avem echipamente destul de avansate sa vedem multe lucruri!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii