Noutăți

DE POVESTE – Peșteri sculptate de mâna omului, altare unicat! Foto și Video

Ra Paulette este un sculptor de peșteră, crescut pe malul Lacului Michigan, în SUA, și stabilit în New Mexico. De 25 de ani sapă în dealuri si sculptează spații artistice elaborate în interiorul munțilorMartha Mendoza de la ziarul Los Angeles Times a descris peșterile create de el ca niste altare, ca locuri sfinte, un sanctuar pentru rugăciune și meditațieîn timp ce alți jurnaliși descriu peșterile sale ca pe adevărate opere de artă.

În 1987 a sculptat prima peșteră. De atunci a creat în adâncuri nu mai puțin de 14 structuri de o  frumusețe ireală, care i-au adus celebritatea în întreaga lume. (aktual24.ro)

Peșterile sunt finisate cu scoici, curbe turnate, margini netede, pietre incrustate atrăgând vizitatori din întreaga lume

cave-carving-ra-paulettefoto: sculptorul Ra Paulette

Paulette este autodidact; el nu a studiat arhitectura, sculptura, sau inginerie structurală într-o școală specializată. Lucrează cu unelte simple, cum ar fi lopețile și racletele.

Ra Paulette, în vârstă de 67 de ani, a renunțat la facultate, a fost o perioadă militar în marina americană, după care a călătorit prin America. A lucrat ca funcționar poștal, gunoier sau fermier. În 1985 a lucrat pe un excavator, experiență care l-a îndemnat să încerce un alt tip de săpătură în pămînt, de aici născându-se lucrările sale senzaționale.

1-Ra-Paulette
Paulette a creat
“ferestre” în Altarul Pământului pentru o stațiune din nordul New Mexico. Aici vizitatorii urcă o treime de milă, se bucură de vedere, și apoi intră în interiorul peșterii. Această lucrare i-a luat lui Paulette doi ani și jumătate pentru a o finaliza.

Sculpturile lui Paulette au făcut subiectul unui documentar realizat în 2014, intitulat Cavedigger, care a fost nominalizat la premiile Oscar.

traducere și adaptare Madalina Corina Diaconu

surse: Los Angeles Times, wikipedia, youtube


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii