Noutăți

De necrezut! Aceste fotografii color, aproape impecabile ca aspect, au fost realizate înainte de revoluția bolșevică din Rusia (1917) GALERIE FOTO

Cele mai importante momente istorice ale primei jumătăți a secolului XX au fost imortalizate prin clasicele fotografii alb-negru. Chiar și în anii Celui de-al Doilea Război Mondial, fotografiile color erau foarte rare, dat fiind că puțin fotografi se încumetau la o asemenea activitate, deloc facilă. Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky (1863-1944) a fost un chimist și fotograf rus, cunoscut pentru munca sa de pionierat din domeniul fotografiei color, desfășurată la începutul secolului XX. Fotografiile sale color, care surprind locuri și persoane în ultimii ani ai Imperiului Rus, înainte de Primul Război Mondial și de revoluția bolșevică din 1917, sunt păstrate, astăzi, cu deosebită grijă, de către Biblioteca Congresului din Statele Unite ale Americii.

Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky, 1912

Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky, în 1912

biserica din lemn

vanzator, Uzbekistan

La începutul secolului XX, fotografiile color erau extrem de rare iar fotografii și chimiștii făceau eforturi titanice pentru dezvoltarea acestui domeniu de avangardă, pe atunci. Unul dintre marii specialiști ai acelor vremuri era, alături de rusul Prokudin-Gorsky, și germanul Adolf Miethe (1862-1927). Pentru a-și obține fotografiile, Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky folosea o cameră specială, dezvoltată de către neamțul Adolf Miethe, plus trei filtre – verde, albastru și roșu.

Alim Khan, emir de Bukhara

Alim Khan, emir de Bukhara

Una dintre fotografiile admirabile – dacă ținem seama de perioada în care a fost realizată, îl reprezintă pe Alim Khan (1880-1944), emirul de Bukhara (oraș-stat autonom din Asia Centrală), imortalizat în anul 1911. În jurul anului 1905, Prokudin-Gorsky a conceput un plan ambițios de utilizare a celor mai noi tehnologii în domeniul fotografiei color, pentru a culege imagini din diferitele regiuni ale Rusiei. Țarul Nicolae al II-lea i-a acordat permise speciale, ce i-au îngăduit, ulterior, să călătorească fără probleme în zonele cu restricții și a ordonat funcționărimii imperiale să-l sprijine pe fotograf, în activitatea sa.

temnita

cuplu de munteni

Vreme de șase ani (1909-1915), ambițiosul fotograf Prokudin-Gorsky a colindat un teritoriu vast, în lung și în lat, înarmat cu camerele sale de luat vederi, preluând imagini cu monumente istorice, așezări și diferite tipologii umane, din Rusia pre-revoluționară. Au rezultat peste 10.000 de fotografii. Din fericire, după sângeroasa revoluție bolșevică din 1917, Prokudin-Gorsky a reușit să părăsească Rusia, ajungând la Paris. Din nefericire, nu a reușit să ia cu sine, în graba de a pleca din țara sa, care în curând avea să devină o imensă închisoare, decât 3500 de negative. O parte dintre negative au fost confiscate de către noile autorități, bolșevice. Peste ani și ani, în 1948, un număr de 1900 de negative, plus 900 de fotografii, au fost achiziționate de către Biblioteca Congresului SUA (cea mai mare bibliotecă publică din lume, după numărul de rafturi și de volume). Iată alte câteva exemplare!

demnitar din Uzbekistan

taranci

echipa de fotografi

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii, in Caucaz

proprietar de camila

elevi

extractie minereu de fier

prizonieri

familie

nomazi

femeie armeana

negustor

femeie

muncitor feroviar

iurta, Uzbekistan

mori de vant

la cules

luptator musulman

Langa lacul Onega

localitate

Surse: www.amusingplanet.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii