Noutăți

De ce sunt cimpanzeii mai puternici decât oamenii? Care este secretul forței lor musculare?

De curând, oamenii de știință americani au găsit explicația pentru faptul că, deși cimpanzeii au, în general, o greutate corporală mai mică decât oamenii, forța lor musculară este mai mare. Explicația ține de tipul de fibre musculare aflate în componența mușchilor cimpanzeilor, susțin cercetătorii!

Multă lume nutrește convingerea, una cu iz științific, că un cimpanzeu are o forță de 8 ori mai mare decât un om. Este exagerat! Totul a pornit, se pare, de la cercetările efectuate în anii ’20 ai secolului trecut, de către biologul John Bauman, care a lansat opinia, preluată apoi și de către alții, că un cimpanzeu este de 4-8 ori mai puternic decât un bărbat obișnuit.

b

În vreme ce această forță herculeană a cimpanzeilor este doar un mit științific, adevărul este că aceste primate sunt, totuși, considerabil mai puternice decât persoanele obișnuite. Sau la fel de puternice precum unii dintre sportivii care pun accent, în antrenamentele lor, pe dezoltarea forței.

Alături de colegii săi de la Universitatea din Arizona, dr. Matthew O’Neill a ajuns, în urma unui studiu amplu al literaturii științifice, la concluzia că, în medie, un cimpanzeu este de circa 1,5 ori mai puternic decât un om, fiind capabil să efectueze mișcări precum salturile sau tracțiunea cu o forță superioară față de cea pe care o dezvoltă majoritatea oamenilor.

S-a considerat, până acum, că diferența de forță dintre cele două specii ar proveni din capacitatea mușchilor cimpanzeilor de a se contracta cu mai multă rapiditate, de unde și salturile spectaculoase pe care le pot efectua aceștia. Echipa de cercetare a dr. O’Neill a constatat că, din punct de vedere al însușirilor fibrelor musculare, musculatura cimpanzeilor diferă de cea umană. Conform noului studiu, fibrele musculare ale cimpanzeilor tind să fie mai lungi decât cele umane. Diferă, de asemenea, proporția dintre cele două tipuri principale de fibre musculare.

c

Există, la orice mamifer, două tipuri principale de fibre musculare. Fibre cu contracție rapidă și fibre musculare cu contracție lentă. Fibrele musculare cu contracție rapidă sunt utilizate în mișcările care necesită forță (deplasarea unei greutăți mari sau o mișcare explozivă) și prezintă „inconvenientul” că obosesc mai repede. Cel de-al doilea tip de fibre sunt folosite în eforturile de anduranță (cum ar fi mersul pe distanțe lungi sau alergările cu viteză mai redusă, ca la maraton). Fibrele musculare cu contracție lentă posedă o rezistență sporită, dar nu sunt apte să genereze mișcări foarte puternice, precum cele necesare pentru ridicarea unei greutăți aflate aproape de maximul posibil pentru un individ.

Spre deosebire de oameni, cimpanzeii posedă o proporție mai mare de fibre cu contracție rapidă. În consecință, pot efectua mișcări de tracțiune sau împingere mai puternice și pot efectua salturi mai lungi. În schimb, nu sunt la fel de rezistenți precum oamenii. Ar fi imposibil, pentru un cimpanzeu, să parcurgă, fără pauze numeroase, distanța unui maraton.

d

La oameni sunt prezente, într-o proporție mai mare, fibrele musculare cu contracție lentă. Adică fibrele a căror predominanță conferă mușchilor mai multă rezistență, dar nu tot atâta forță precum fibrele „rapide”. Simulările computerizate sugerează că aceste diferențe structurale sporesc, la cimpanzeu, forța dinamică și capacitatea de producere a puterii musculare, cu un factor de 1,35, comparativ cu un mușchi uman de o dimensiune similară. Prin analiza literaturii științifice a rezultat, după cum s-a arătat, că cimpanzeii sunt de 1,5 ori mai puternici decât oamenii. Așadar, e de așteptat ca un cimpanzeu să fie de 1,35 – 1,5 ori mai puternic decât un bărbat.

Diferențele țin de adaptarea la mediu. Strămoșii omului erau nevoiți să străbată mari distanțe, zi de zi, în diferite tipuri de ambient, pentru a-și găsi hrana, în vreme ce cimpanzeul este specializat pentru viața arboricolă, unde este nevoie de forță, pentru deplasarea rapidă din creangă în creangă.

Proporția celor două tipuri de fibre musculare diferă, la fiecare mamifer. Animalul cel mai asemănător cu omul, în ceea ce privește această proporție, în care predomină fibrele cu contracție lentă, este… lorisul greoi (Nycticebus coucang). Acesta este un mic mamifer primat din Asia de Sud, cu activitate nocturnă și mișcări încete.

Oamenii la care, datorită zestrei genetice, sunt prezente fibrele cu contracție rapidă într-o proporție mai mare, au șanse superioare de a face performanță în sporturile ce necesită forță și viteză!

11

Surse:  www.bbc.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii