Noutăți

De ce au zebrele dungi?

Foto Martin Harvey, Corbis

Numărul din iulie al revistei National Geographic dezbate problema camuflajului la zebre. Spre deosebire de camuflaj, care ii permite prăzii să se amestece cu peisajul, efectul de derutare pe care îl poate avea mișcarea îi poate induce în eroare pe prădători în legătura cu direcția și cu viteza. “Avem toate aceste idei în legătură cu modelele de pe blana animalelor”, spune biologul de la Universitatea Cambridge Laura Kelley, “dar foarte puține dintre aceste ipoteze au fost, de fapt, testate”. Sunt cinci ipoteze care spun că dungile zebrelor țin insectele la distantă, oferă camuflaj, induc în eroare prădătorii, reduc temperatura corpului sau ajută animalele să interacționeze social.

Tim Caro, un biolog de la Universitatea din California, analizează teoria care spune că dungile zebrelor țin insectele la distantă. El și colegii lui au făcut un studiu mai amplu asupra modelelor variate de dungi pe șapte specii aparținând aceluiași grup – cai, măgari, zebre și 20 de subspecii ale lor. Cele mai multe au dungi undeva pe corpul lor. Rezultatele au arătat că dungile sunt prezente pe acele părți ale corpului unde muștele sunt mai active. Se știe ca muștele care ciupesc se feresc de dungi, dar nu se știe de ce. Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Foto Brian Hilsmeyer, National Geographic

 

Foto Owain Evans, National Geographic

Foto Owain Evans, National Geographic

 

Foto Anup si Manoj Shah, National Geographic

Foto Anup si Manoj Shah, National Geographic

 

 

zm_zoomin.2.4

Foto Anup si Manoj Shah, National Geographic

 

Traducere și adaptare Ancuța Motoianu

Sursa: National Geographic


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on De ce au zebrele dungi?

  1. Se stie ca albinele ,fluturii si alte insecte care se hranesc cu nectar, nu se aseaza pe unele flori deoarece, lumina reflectata de acestea le fac invizibile,pur si simplu nu le vad!Mustele sunt inseccte necrofage si vad in special culorile mohorite(vezi culoarea cacanie a hirtiei de muste).Ori tonusul muscular antreneaza pielea in miscari fine facind suportul invizibil ori radiatia cromatica reflectata nu le spune nimic sau chiar este nociva.

  2. Acum serios!…zebra este un catar care s-a rezemat de un gard proaspat vopsit.Daca stim culoarea gardului stim culoarea catarului.Daca catarul a fost neglijent(sa nu spun altfel),mustele nu au nici un chef sa ramina lipite de vopsea!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii