Noutăți

De ce Aliații au distrus total orașul Dresda în anul 1945? (Video)

Unul dintre cele mai abominabile si, in acelasi timp, mai inexplicabile acte din Al Doilea Razboi Mondial l-a constituit, fara indoiala, bombardarea Dresdei de catre aviatia Aliata, intre 13 si 15 februarie 1945. Raidul, la care au participat peste 800 de bombardiere, a dus la distrugerea aproape totala a orasului de catre cele circa 2.700 de tone de explozibili si materiale incendiare.

Oficial, s-a spus ca, fiind un important nod de comunicatii feroviare si rutiere, Dresda trebuia bombardat pentru a impiedica deplasarile de trupe germane din regiune si paralizarea efortului de razboi german.

Desi bombardarea unui oras civil era interzisa de conventiile internationale, Aliatii au decis totusi sa recurga la aceasta masura, profitand de socul emotional provocat de descoperirea atrocitatilor savarsite de nazisti la Auschwitz, precum si de uciderea, in urma contraofensivei germane din Ardeni, a aproape 19.000 de militari americani.

Dar adevaratul motiv, niciodata rostit sau acceptat oficial, a fost dorinta de a teroriza populatia civila germana si de a forta capitularea regimului nazist. Raidul a inceput prin „marcarea” tintelor de catre avioane care au lansat mii de rachete de semnalizare.

A urmat principala formatiune de zbor, compusa din 500 de bombardiere grele „Lancaster”, apartinand RAF (aviatia britanica), incarcate cu explozibili si substante incendiare.

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii