Noutăți

De câte ori ne bate inima într-o viață? Legătura dintre numărul de bătăi, specie și speranța de viață

Avem un număr finit de bătăi ale inimii? Nu există nicio dovadă în acest sens. Oamenii au în medie o rată a bătăilor inimii de aproximativ 60-70 pe minut și trăiesc în medie aproximativ 70 de ani, lucru ce înseamnă că într-o viață inima noastră bate de cca. 2 miliarde de ori.

Găinile au un ritm cardiac mai rapid decât noi, de aproximativ 275 de bătăi pe minut, trăiesc maxim 15 ani, și au și ele, în medie, tot 2 miliarde de bătăi într-o viață. O balenă are în jur de 20 de bătăi pe minut și trăiește doar puțin mai mult decât noi, ceea ce înseamnă că într-o viață inima acesteia bate de doar un miliard de ori. Același lucru și în cazul elefanților a căror inimă bate de 30 de ori pe minut, ceea ce înseamnă că într-o viața inima lor pompează sângele de aproximativ un miliard de ori.

Un iepure trăiește maxim 9-10 ani, iar inima lui micuță bate de peste 205 ori pe minut. Acest lucru înseamnă că într-o viață, inima iepurilor are sub un miliard de bătăi pe minut. Același șablon de sub un miliard de bătai într-o viață, îl regăsim și la hamsteri a căror inimă bate de 450 de ori pe minut și au o speranța de viața de maxim 3 ani, dar și la alte mamifere de talie mică.

Cu alte cuvinte, pe măsură ce animalele devin mai mari, rata pulsului scade iar durata de viaţă devine una ridicată, motiv pentru care, media bătăilor inimii tinde să fie de aproximativ un miliard la toate viețuitoarele de talie mare.

18e24aeozg7m2jpg

sursa: https://www.sciencealert.com/relationship-between-heart-beat-and-life-expectancy

sursa: https://gizmodo.com/5982977/how-many-heartbeats-does-each-species-get-in-a-lifetime

Traduecrea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii