Noutăți

Cutremurele ar putea fi prevestite cu 5 ani înainte, de către modificările de la nivelul nucleului Pământului. Ce se întâmplă acum acolo anticipează o perioadă de intensă activitate seismică!

Așa cum arată interestingengineering.com, doi geofizicieni au identificat elemente care par să arate că procesele ce se petrec la nivelul  nucleului Pământului (care este alcătuit, în bună parte, din fier și nichel) ar putea să prevestească următoarele cutremure majore. „Pământul ne oferă atenționări cu cinci ani înainte de a se petrece cutremurele, ceea ce este remarcabil”, susține unul dintre cercetători, și anume Roger Bilham de la Universitatea Colorado din Boulder.

Seismologii și geofizicienii au arătat, deja, că zona externă a nucleului planetei noastre contribuie la apariția unor fluctuații foarte mici ale lungimii zilelor pământene. Aceste diferențe sunt extrem de reduse și survin prin producerea unor minuscule modificări ale vitezei de rotație a Pământului în jurul propriei axe.

Roger Bilham și Rebecca Bendick de la Universitatea din Montana au remarcat, recent, o corelație între foarte micile variații de lungime ale zilelor și cutremurele majore, cu magnitudine ridicată, în ultimii 100 de ani. Cei doi cercetători susțin că masa de fier topit, care se deplasează la nivelul nucleului Pământului, ar fi cauza acestui fenomen.

Straturile Terrei

„Corelația pe care au descoperit-o este remarcabilă și merită investigată”, a declarat Peter Molnar de la Universitatea Colorado. Dacă cercetarea lui Bilham și a lui Bendick va rezista evaluărilor științifice care urmează, atunci seismologii și alți cercetători ar avea încă o resursă ce le va oferi posibilitatea de-a prezice cutremurele. Această nouă metodă ne-ar putea oferi avertizări care ar putea preceda cu până la cinci ani declanșarea unor cutremure majore.

În prezent, se știe că mișcările de la nivelul nucleului terestru se numără printre cei câțiva factori care afectează câmpul magnetic al Pământului, precum și durata zilelor. Nucleul terestru, mantaua, scoarța terestră, mareele, criosfera și chiar atmosfera sunt factori care influențează, în diferite măsuri, mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe și, deci, lungimea zilelor (durată care, aparent, e întotdeauna aceeași, dar, de fapt, este afectată de către foarte mici diferențe).

Anul 2017 marchează scurgerea a șase ani de la debutul unei faze de „decelerare”, care a început în 2011, susțin cercetătorii, sugerând că planeta noastră a intrat într-o perioadă de creștere a productivității seismice globale, cu o durată de cel puțin cinci ani. Dacă datele obținute sunt pe deplin corecte, ar trebui să ne așteptăm, la nivel planetar, la 17-20 de cutremure serioase în fiecare an, începând cu anul 2018.

Va fi România ferită de astfel de evenimente în următoarea jumătate de deceniu? În condițiile în care nimeni nu ne poate oferi un răspuns sigur și liniștitor, ar cam trebui să fim pregătiți. Nucleu

Miezul planetar

Surse: interestingengineering.com, www.nature.com, www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii