Noutăți

Cum va arăta primul observator astronomic privat din România?

Primul observator astronomic privat din țară va purta numele astronautului Dumitru Prunariu.

Therme București va fi casa primului observator astronomic privat din România, investiţie estimată la circa 1 milion de euro.

Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametru de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiștilor, un spațiu expozițional și un astroboutique, de unde se vor putea achiziționa suveniruri și produse astrofoto.

În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu un diametru de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate patru instrumente destinate pasionaților de astronomie: o lunetă cu o apertură de 180-200 de mm, destinată studiului planetelor, precum și a galaxiilor, nebuloaselor și altor obiecte cerești îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertură de 400 de mm, potrivit pentru observații „deep sky” (observații ale obiectelor cerești îndepărtate), și o lunetă solară cu ajutorul căruia va putea fi observat soarele și, nu în ultimul rând, un telescop newtonian cu apertură de 400 de mm.

Sursa: EuropaFm


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cum va arăta primul observator astronomic privat din România?

  1. Inca un lucru bun. Draga Redactie, chiar ati putea face o rubrica: “Ce s-a intamplat bun saptamana aceasta in Romania”, pt ca stirile negative publicate non-stop ne fac sa percep realitatea distorsionat…se intampla si multe lucruri pozitive in tara asta!

  2. Daca se construieste in zona Bucurestiului sa stiti ca tare o sa mai vada stelele prin telescop, mai mult o sa vada luminile stradale si cele ale cladirilor mai mari!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii