Noutăți

Cum va arăta Pământul peste 250 de milioane de ani? Noul megacontinent care se va forma…

Continentele se deplasează în mod constat, ceea ce va duce la formarea unui nou megacontinent, Amasia, care se va forma în următorii 250 de milioane de ani. America de Nord și Sud vor deveni un singur continent iar Oceanul Arctic și Marea Caraibelor vor dispărea. Conform simulării celor de la Universitatea Yale, în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Știință și Tehnologie, Asia se va lipi de noul continent american creând astfel un supercontinent precum a fost Pangeea acum aproximativ 300 de milioane de ani.

Pământul are 15 plăci tectonice, pe care se află continentele şi oceanele lumii. Unele plăci se apropie, altele se îndepărtează. Potrivit geologilor scoarţa terestră are o grosime de 41 km, asta în timp ce nivelul oceanic are doar 8 km.

continetn2

Cercetătorii sunt de părere că Pământul a avut mai multe supercontinente, Pangeea fiind al treilea sau al patrulea din istoria planetei. Predecesorul săi fiind Rodinia, care s-ar fi format în urmă cu aproximativ 1 miliard de ani și Nuna, care s-a format în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani.

Ideea mișcării continentelor a fost introdusă de savantul german Alfred Wegener în anul 1912.

sursa: .dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii