Cunoaste lumea

Noutăți

Cum îi scapă României anual printre degete o comoară de peste 500 de milioane de euro din vânzarea de fructe de pădure ecologice. Câștigă în schimb italienii și spaniolii

  •  
  •  
  •  

Din România se exportă anual pe bani de nimic peste 27 000 tone de fructe de pădure (afine, zmeură, măceșe, porumbe, ciuperci) la un preț mediu de 600-700 euro/t în funcție de specie.

Se pare că nu este suficient că ne vindem pe bani de batjocură lemnul brut din pădure, din moment ce continuăm același sport păgubos și cu fructele de pădure.

Ce gust are această afacere de fructe de pădure?

  • Această poveste de afaceri cu fructe de pădure are gust Italian și spaniol în mare parte, datorită faptului că de regulă oameni de afaceri din aceste țări controlează exportul României cu fructe de pădure;
  • Are de asemenea un gust amar în care țărănci în vârstă de regulă de la munte fa această muncă penibilă de recoltare pentru bani mărunți;
  • În același timp această afacere are un gust de sclavie montană românească. în care zeci de mii de conaționali români de condiție modestă trăiesc 3-4 luni pe an în munte în corturi improvizate  ca să colecteze fructe de pădure;
  • Paradoxal această afacere are un gust curios de robie din moment ce milioane de romani muncesc umiliți în Spania și Italia în timp ce pentru italieni și spanioli România reprezintă un El Dorado financiar de nesperat;

Schema de lucru a acestui bussines italo/spaniol din pădurile României este una extrem de banală :

  • Prețul mediu de achiziție de la colector (Romsilva sau colector privat) este de 600-700 euro/tona de fructe de pădure (0,6,0,7 euro/kg) în vrac;
  • Prețul de revânzare în Italia, Spania ca marfă ambalată la kg este de 10 euro;
  • Prețul de vânzare ca produs procesat (sirop, dulceață etc) este în medie de 20 euro/kg;
  • Produsele sunt certificate ecologic în România cu un preț modic;

Cum putem oare explica aceasta abilitate și incapacitate a țărăncii românce de a vedea că stă pe o comoara în timp ce el caută cai verzi pe pereți în Spania, Italia, etc… în umilințe demne de secole trecute?

  • Nu a fost educată antreprenorial țăranca româncă;
  • Nu știe țăranca româncă că rețeta sărăciei constă în vânzarea de materie brută;
  • Nu știe țăranca româncă că rețeta bogăției este să vinzi materie procesată;
  • Nu știe țăranca româncă să legalizeze sanitar veterinar pe ord 111 ANSVSA (1000-2000 lei costul de înregistrare la DSV) un atelier de procesare (50-100 m2);
  • Nu știe țăranca româncă să pună produse procesate legale în borcan;
  • Nu știe țăranca româncă să vândă legal produse procesate de 2000-3 000 euro venit lunar;

Ce putem sa-i recomandăm țarăncii românce de la munte ca revoluție dacă vrea să scape de sărăcie și să-și aducă copii acasă din țări străine:

  • Să facă o revoluție mentală simplă de la produse brute la borcan legalizat;
  • Să înțeleagă că dacă este capabilă să ofere familiei produse din fructe de pădure la borcan mai trebuie doar să-l legalizeze;
  • Să înțeleagă că dintr-o ferma montană doar produsele din cămara țărăncii au valoare de aur pe piața de nișă a Europei și nu produsele brute din grajd;
  • Să se organizeze în grup la nivelul unei comune cu un atelier de prestări servicii procesare fructe de pădure (investiție de 20 000 de euro/comună din cei peste 1 milion de euro cât intră anual într-o comună montană prin subvenții de la APIA);
  • Să se organizeze individual sau în grup pentru activitatea de vânzare fructe de pădure procesate la borcan;
  • Să-și autorizeze de urgență casa în regim agroturistic (500 de lei taxa de autorizare pentru camere de închiriat) ca să vândă fructele de pădure direct la turiști;
  • Să înțeleagă copii țăranilor de la oraș că pentru mulți dintre ei un venit decent de 1000 de euro pe lunăse poate obține după slujbă vânzând la colegi, prieteni și cunoscuți, produse din fructe de pădure procesate legale la borcan făcute de mama acasă la țară;

Surse:

http://www.mditv.ro/tone-de-fructe-de-padure-la-export/

http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-zmeura.html

Avram Fițiu

Secretar General ,

Federația Națională de Agricultură Ecologică (F.N.A.E.)

http://www.avramfitiu.ro/

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Cum îi scapă României anual printre degete o comoară de peste 500 de milioane de euro din vânzarea de fructe de pădure ecologice. Câștigă în schimb italienii și spaniolii

  1. Minunata analiza,scurta si convingatoare! De dat mai departe!

  2. Am adunat asta toamna porumbe din jurul satului Popesti (Argedava). Sunt tone pe coastele care împrejmuiesc satul. Sunt şi măceşe, s-ar putea aduna cateva zeci de kilograme, nu mai mult. În piaţă, kilogramul de porumbe se vindea asta toamnă cu 10 RON.
    Apoi am preparat gemuri. Este neaşteptat de greu şi meticulos, şi obositor. Merită efortul, într-adevăr, dar nu aş vinde ce am produs. Gemul de porumbe fără zahăr este mai aromat decât magiunul de Topoloveni – părerea mea. Pentru a ieşi pe piaţă, ar trebui o cantitate mult mai mare, asta înseamnă timp investit. Poate la pensie.

  3. Bine si ce facem cu cei care vin saptaminal sa le controleze pe aceste taranci.Ce facem cu seful de post ,cu Primarul ,cu anaful,cu normele Eu.S

Lasă un răspuns la Armin Anulează răspunsul

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii