Noutăți

Cum arată cele mai mari tuneluri artificiale de gheață din lume, create în Islanda… (galerie foto)

Cele mai mari tuneluri artificiale de de gheață din lume au fost săpate pe versanții vestici ai unuia dintre cei mai mari ghețari din Islanda, Langjokull. Sistemul de tuneluri și peșteri se întinde pe o rază de 550 de metri în gheața solidă, la aproximativ 30 de metri sub suprafață, ceea ce o face cea mai mare structură de gheață din lume. “Into the Glacier”, cum se numește obiectivul, este creația a doi operatori islandezi de turism, Baldvin Einarsson și Hallgrímur Örn Arngrímsson.

Complexul a fost deschis oficial vizitatorilor la data de 1 iunie 2015. Deși a fost realizat în primul rând pentru a fi o atracție turistică, sistemul de tuneluri este de asemenea folosit de cercetătorii și studenții de la Universitatea din Islanda pentru a măsura mișcările gheții de-a lungul timpului. Explorarea acestora durează aproximativ 60 de minute, iar în interior există și o mică capelă unde cuplurile se pot căsători. Accesul până la obiectivul turistic este extrem de dificil, intrarea în acesta fiind la 1200 de metri deasupra nivelului mării. Totuși cei care doresc să ajungă aici trebuie să știe că vizitarea este gratuită iar “Into the Glacier” este deschis pe tot parcursul anului.

Sub Langjökull există două sau mai multe sisteme vulcanice. Cel mai cunoscut dintre acestea este Hveravellir. Cu aproximativ 1000 de ani în urmă, craterele acestui vulcan au produs câmpul de lavă Hallmundarhraun, care se întinde aproximativ 50 km spre vest în valea Hvítá, nu departe de Húsafell.

into-the-glacier-1[6] into-the-glacier-8[6] into-the-glacier-10[2] into-the-glacier-7[2] into-the-glacier-6[2] into-the-glacier-3[2] into-the-glacier-2[2] into-the-glacier-12[10] into-the-glacier-11[6] into-the-glacier-9[10]

sursa: Into The Glacier / Ice News.

traducere și adpatare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii