Noutăți

Cum a transformat un arhitect o fabrică de ciment dărăpănată într-o incredibilă reședință de lux. Rămâi fără cuvinte când vezi cum arată, astăzi, La fábrica!

Cu 44 de ani în urmă, Richardo Bofill a vizitat o fabrică de ciment veche, dărăpănată și pustie. Dar, în acele ruine pe jumătate surpate, ochiul exersat al arhitectului a întrevăzut un potențial excepțional și a imaginat o locuință fără seamăn. Astăzi, imaginile pe care și le-a închipuit s-au materializat. Așa s-a născut… La fábrica.

f

Vechea structură industrială a fost preschimbată, parca sub bagheta unui magician, într-o locuință confortabilă, spectaculoasă, cu un aspect ce amintește de o fortăreață medievală. Fosta fabrică – și actuala clădire de milioane – se află dincolo de marginile orașului Barcelona.

2

Obiectivul industrial a funcționat în anii Primului Război Mondial și întrucât era foarte poluant, a fost, în cele din urmă, închis. Au rămas în urmă instalațiile masive, împrejurul cărora natura a început să se refacă, haotic. La multă vreme după închidere, arhitectul Ricardo Bofill a vizitat fosta fabrică și a cumpărat construcțiile aflate în ruină, intuindu-le potențialul și dorind să-și pună în aplicare câteva dintre originalele idei.

c

Arhitectul a păstrat ceea ce era de păstrat, dar a și demolat. Exteriorul a fost îmbrăcat, parțial, cu măiestrie, într-o mantie vegetală, lăsând să se vadă exact cât trebuie, pentru un efect estetic excepțional. Interiorul a fost compartimentat și configurat ca un spațiu de locuire și de muncă, modern și inedit.

7

La fábrica este un proiect la care se mai lucrează și astăzi. Coșurile care, cândva, făceau aerul greu respirabil sunt invadate astăzi de o vegetație luxuriantă și adăpostesc încăperile spațioase și luxoase ale unei clădiri de vis.

E clar, gândirea creativă poate face minuni, precum bagheta unui magician din povești! 3

9

8

6

4

5

b

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.boredpanda.com, www.archdaily.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii