Noutăți

Cum a dispărut „neamul de uriași” din Țara de Foc? Povestea tribului Selk’nam din America de Sud

Odinioară, în regiunea patagoniană din sudul statelor Chile și Argentina, inclusiv în Țara de Foc, viețuia populația Selk’nam, cunoscută și sub numele de Ona sau Onawo. Acești oameni au făcut parte dintre ultimii băștinași din America de Sud care au intrat în contact cu exploratorii occidentali, lucru care s-a petrecut în secolul XIX, când autoritățile din Chile și Argentina și-au intensificat eforturile de explorare și colonizare a Țării de Foc.

Astăzi, tribul Selk’nam este considerat dispărut. Acești oameni comunicau în limba Chon, al cărei ultim vorbitor, pe nume Joubert Yanten Gomez (ce își spunea Keyuk), a trecut la cele veșnice în anul 1974. Din punct de vedere etnic, tribul a fost asimilat de către coloniști, dar există și astăzi persoane ce susțin că printre strămoșii lor se numără membri ai tribului dispărut.

1

x

În anul 1887, neamul Ona (Selk’nam) mai număra doar 2000 de oameni, din 4000 câți fuseseră inițial. Peste numai 12 ani, numărul lor se redusese la doar 783 iar în anii următori cea mai mare parte dintre ei au fost strămutați în Insula Dawson, unde erau folosiți ca muncitori. În anul 1919, mai rămăseseră, în locurile de baștină, doar 279 de membrii ai tribului Selk’nam.

Împotriva populațiilor indigene din Țara de Foc a fost dusă o cumplită campanie de exterminare. Teritoriile lor tradiționale de vânătoare au fost ocupate de către proprietarii turmelor imense de vite, fiind transformate în pășuni. Atunci când vânatul s-a împuținat, din cauza restrângerii habitatului, indigenii au intrat în conflict cu o parte dintre coloniști.

2

g

Populația băștinașă a fost supusă unui adevărat genocid. Pretextul a fost că membrii tribului Ona ar fi sustras animale din turmele noilor veniți. Trebuie spus, însă, că la acești oameni nu exista noțiunea de proprietate privată. Ei asimilau orice animal ce pătrundea pe teritoriul lor cu vânatul. Pe fondul acestui conflict teritorial între invadatori și autohtoni, în locurile de baștină ale tribului Selk’nam s-au constituit grupuri înarmate care îi vânau pe indigeni, în vederea obținerii de recompense. Recompensele oferite pentru uciderea femeilor erau superioare celor acordate pentru bărbații uciși.

Sfârșitul acestui trib a fost grăbit și de către confruntările cu numeroșii căutători de aur și aventurieri sosiți în zonă, pentru a se îmbogăți. Cu permisiunea guvernului din Chile, un „om de afaceri” a răpit 12 membri ai tribului Selk’nam pentru a-i prezenta publicului din Franța în cadrul unei expoziții universale – drept „exponate” exotice din Țara de Foc. Nu de puține ori, membrii tribului au fost luați cu forța și duși în Europa, pentru a fi expuși în așa numitele „grădini zoo umane”. Ei erau măsurați, cântăriți, fiind tratați precum animalele. Mulți au pierit din cauza lipsei de îngrijiri medicale și a condițiilor de viață improprii în care erau ținuți.

e

4

Numeroase aspecte care îi privesc pe oamenii din acest trib pierdut sunt misterioase, fără șanse prea mari de elucidare. Se știe, însă, că erau o populație nomadă, de vânători-culegători. Exploratorii ni-i portretizează ca oameni înalți (statura medie a bărbaților fiind aproape de 190 cm), solizi, foarte puternici și, de asemenea, perfect adaptați la condițiile climatice dure existente în Țara de Foc. Primii europeni care au ajuns în Patagonia considerau că acest teritoriu era locuit de uriași, având în vedere că europeanul obișnuit era, cu secole în urmă, destul de scund, majoritatea bărbaților având sub 170 cm.

Bărbații din tribul Selk’nam umblau îmbrăcați sumar încă de mici, sfidând frigul pătrunzător și climatul instabil din locurile de baștină. Se numărau printre cei mai robuști oameni de pe planetă și trăiau de milenii într-o desăvârșită armonie cu Natura.

d

5

În ciuda aparentului primitivism, tribul Selk’nam avea un sistem complex de concepții religioase. Ei considerau că deasupra tuturor ființelor și lucrurilor din Natură se află o entitate supremă, numită Temáukel, despre care credeau că ține în ordine întregul Univers. După credințele lor, lumea și oamenii fuseseră creați de către o altă divinitate, numită Kénos. Printre ei existau și șamani, care erau respectați în comunitate, la fel ca și solomonarii noștri din Evul mediu, deoarece se credea că dețin puteri supranaturale, printre care și capacitatea de a controla vremea.

Tribul Selk’nam împărțea Țara de Foc cu populația Haush, una înrudită, ca limbă și obiceiuri. În tribul Selk’nam exista un ritual de inițiere, numit Hain, care le era impus adolescenților, pentru a dobândi statutul de adulți. Ultima ceremonie de acest fel, care avea să preceadă sfârșitul acestui mic popor, avea să se petreacă la începutul secolului XX, fiind consemnată de către un misionar.

h

c

Fotografiile rămase surprind o mică parte din lumea pierdută, iremediabil, a tribului Ona. Unii dintre misionarii catolici trimiși acolo să îi converstească au încercat să le cunoască civilizația, să îi ajute pe băștinași să-și conserve cultura tradițională, în condițiile grele ale colonizării. Între aceștia, părintele José María Beauvoir, care a alcătuit un vocabular care cuprindea nu mai puțin de 4000 de cuvinte și 1400 de propoziții comune din limba acestui trib vechi de când lumea.  

9

 

7

 

y

Surse: wikipedia.org, www.chimuadventures.com, www.precolombino.cl, thevintagenews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cum a dispărut „neamul de uriași” din Țara de Foc? Povestea tribului Selk’nam din America de Sud

  1. Imi amintesc de o lectura placuta , “Cine isi aminteste de oameni” de Jean Raspail.
    O carte despre disparitia unui popor si a unei culturi.
    Merita citita.
    Numai bine!

  2. DUPA PIERDEREA RAZBOIULUI CIVIL DIN USA SUDISTII S-AU REFUGIAT IN AMERICA DE SUD , MAI ALES IN BRAZILIA SI ARGENTINA. NU MA MIR. ACESTIA SUNT ACEASI CARE DETINEAU SI SCLAVII IN USA.

  3. Bastinasii aia, ai fost masacrati la ordinul evreului Julius Popper, care s`a nascut la Bucuresti. Asta ati uitat sa o scrieti ! S`au realizat inclusiv cateva filme

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii