Cunoaste lumea

Noutăți

Cum a apărut lumânarea…

  •  
  •  
  •  

Înainte de lumânare, oamenii foloseau lămpi cu ulei în care un fitil aprins stătea într-un recipient cu ulei lichid. Romanii au început să facă lumânări scufundate în seu, începând cu anul 500 î.Hr.

Lumânările europene din antichitate erau făcute din diferite forme de grăsime naturală, seu și ceară. În Roma Antică, lumânările erau făcute din seu din cauza costului prohibitiv al cerii de albine.

Este posibil să fi existat și în Grecia Antică, dar terminologia imprecisă face dificilă determinarea. Cele mai vechi lumânări care au supraviețuit au apărut în China Han în jurul anului 200 î.Hr.

Aceste lumânări chinezești timpurii au fost făcute din grăsime de balenă.

În Evul Mediu, lumânările de seu erau cel mai des folosite. Până în secolul al XIII-lea, fabricarea lumânărilor a devenit un meșteșug al breslelor în Anglia și Franța.

Producătorii de lumânări (lumânari) mergeau din casă în casă făcând lumânări din grăsimile de bucătărie salvate în acest scop, sau făceau și vindeau propriile lumânări din micile magazine de lumânări.

Ceara de albine, în comparație cu seul de origine animală, ardea curat, fără flacără fumurie. Lumânările din ceară de albine erau scumpe și relativ puțini oameni își puteau permite să le ardă în casele lor din Europa medievală.

Cu toate acestea, au fost folosite pe scară largă pentru ceremoniile bisericești.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, spermacetul, o substanță produsă de cașalot, a fost folosit pentru a produce o lumânare superioară care ardea mai mult, mai strălucitoare și nu emana miros neplăcut.

Mai târziu, uleiul de colza și uleiul de rapiță au intrat în uz ca înlocuitori mult mai ieftini.

Fabricarea lumânărilor a devenit o piață de masă industrializată la mijlocul secolului al XIX-lea. În 1834, Joseph Morgan, un cotonator din Manchester, Anglia, a brevetat o mașină care a revoluționat fabricarea lumânărilor.

A permis producția continuă de lumânări turnate prin utilizarea unui cilindru cu un piston mobil pentru a ejecta lumânările pe măsură ce se solidificau.

Această producție mecanizată mai eficientă a produs aproximativ 1.500 de lumânări pe oră. Acest lucru a permis lumânărilor să fie o marfă accesibilă pentru mase.

Fabricatorii de lumânări au început, de asemenea, să modeleze fitiluri din fire de bumbac împletite strâns (mai degrabă decât pur și simplu răsucite).

Această tehnică face fitilurile să se încovoaie pe măsură ce ard, menținând înălțimea fitilului și, prin urmare, flacăra. Deoarece o mare parte din fitilul în exces este incinerat, acestea sunt denumite fitiluri „auto-tunsoare” sau „autoconsumante”.

La mijlocul anilor 1850, James Young a reușit să distileze parafină din cărbune și șisturi petroliere la Bathgate în West Lothian și a dezvoltat o metodă de producție viabilă din punct de vedere comercial.

Parafina putea fi folosită pentru a face lumânări ieftine de înaltă calitate. Era o ceară alb-albăstruie, care ardea curat și nu lăsa miros neplăcut, spre deosebire de lumânările de seu.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, lumânările erau făcute din ceară de parafină și acid stearic. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, Price’s Candles, cu sediul la Londra, era cel mai mare producător de lumânări din lume.

Fondată de William Wilson în 1830, compania a fost pionier în implementarea tehnicii de distilare cu abur și a reușit astfel să producă lumânări dintr-o gamă largă de materii prime, inclusiv grăsimea pielii, grăsimea oaselor, uleiul de pește și grăsimile industriale.

În ciuda progreselor în fabricarea lumânărilor, industria lumânărilor a scăzut rapid odată cu introducerea unor metode superioare de iluminat, inclusiv kerosenul și lămpile și invenția din 1879 a becului incandescent.

Din acest moment, lumânările au ajuns să fie comercializate mai mult ca un articol decorativ.

Foto burst shopify Rahul Pandit


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii