Noutăți

Culmea reciclării! Japonezii vor să transforme hainele vechi de bumbac în… combustibil pentru avioane. Este posibil?

  •  
  •  
  •  

Cei de la Japan Airlines vor să transforme hainele vechi, folosite, în combustibil pentru aparatele de zbor cu reacție. Antreprenorul nipon Michihiko Iwamoto a lucrat vreme de 5 ani pentru a dezvolta o metodă prin care tricourile uzate și blugii vechi pot fi transformați în bioetanol. Acesta ar urma să pună în mișcare motoarele cu reacție ale aparatelor de zbor. Noua tehnologie implică utilizarea proceselor de fermentație, prin care polizaharidele care formează fibrele de bumbac sunt descompuse pentru producerea alcoolului etilic, utilizabil în calitate de combustibil.

A fost perfectat un parteneriat în baza căruia, după ce va fi pusă la punct instalația prin care va fi obținut alcool etilic prin procesul de fermentație a materialelor textile naturale (bumbacul), companiile aeriene vor efectua zboruri experimentale în care motoarele avioanelor vor fi alimentate cu un combustibil special, format dintr-un amestec de combustibil clasic și bioetanol obținut prin metoda cea nouă. Aceste experimente se vor desfășura peste aproximativ 3 ani, după cum se estimează.

b

Biocombustibilul obținut din bumbac nu este unicul remediu pentru penuria de combustibili ce ar putea surveni într-o zi, după reducerea zăcămintelor de petrol. Din 100.000 de tone de bumbac uzat se estimează că ar putea fi produși doar 10 kilolitri (10.000 litri) de bioetanol. Chiar dacă tot bumbacul consumat în Japonia într-un an ar fi preschimbat în combustibil pentru avioane, ar rezulta circa 70.000 de kilolitri de alcool, ceea ce ar însemna doar 1% din consumul avioanelor nipone.

Însă același proces, prin care bumbacul este descompus cu formarea de alcool, poate fi aplicat și altor reziduuri (celulozice), cum ar fi hârtia, așa că producția de biocombustibil pentru avioane ar putea deveni una substanțială.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații și imagini: www.ecouterre.com, cnn.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Culmea reciclării! Japonezii vor să transforme hainele vechi de bumbac în… combustibil pentru avioane. Este posibil?

  1. Daca Romania ar recicla ar creste PIB-ul cu minim 5%. Ma refer la lemn, metale si plastic doar. Nu vorbesc de ars restul si productia deci de energie si folosirea zgurii rezultate la constructii! Nu vorbesc de biomasa, vegetatie care putrezeste pe camp si rumegus aruncat in albii de rauri pentru ca atunci am traii doar din export de energie si nu am plati nimic pe ea!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii