Noutăți

Cu zeci de milioane de ani în urmă, în Madagascar trăia o broască uriașă, ce se hrănea cu… dinozauri. Avea o mușcătură la fel de puternică precum un tigru!

Cu nu mai putin de 68 de milioane de ani în urmă, în Madagascar viețuia un batracian teribil. O broască uriașă, numită Beelzebufo, ce putea consuma un pui de dinozaur dintr-o îmbucătură. E drept, nu-și putea măsura puterile cu un T-Rex, însă un dinozaur mai micuț n-avea nicio șansă în fața giganticului batracian, a cărui mușcătură avea o forță similară celei de care este capabil un tigru, spun cercetătorii.

Recent, oamenii de știință au măsurat forța de mușcare de care este capabilă broasca cu coarne sud-americană. Această specie actuală poate mușca cu o forță remarcabilă, având în vedere dimensiunile sale. Dacă ar avea o lățime a capului de 10 cm, un exemplar al acestei specii ar putea dezvolta o forță a mușcăturii de 500 de newtoni.d

 

c1

În jurnalul Scientific Reports a fost dat publicității un recent studiu prin care  a fost analizată forța de mușcare a  broaștei cu coarne sud americane din genul Ceratophrys, ce prezintă, în ciuda dimensiunilor mai mici, numeroase asemănări morfologice cu broasca Beelzebufo – care a viețuit în Cretacic. Scopul a fost estimarea forței de mușcare a formidabilei Beelzebufo.

Astăzi, broaștele cu coarne din America de Sud sunt foarte cerute, în comerțul internațional cu animale de companie. Ele prezintă un apetit extrem, un corp viu colorat și au capete imense. Spre deosebire de marea majoritate a broaștelor, care nu pot consuma decât prăzi foarte mici și nu au decât o mușcătură slabă, broaștele cu coarne se încumetă, în sălbăticie, să atace chiar și animale de o talie mai mare decât ele, cum ar fi șerpii și rozătoarele, arată dr. Marc Jones, cercetător la Școala de Științe Biologice a Universității Adelaide și autor al studiului.

Având în vedere dimensiunile sale colosale, Beelzebufo, gigantul de acum 68 de milioane de ani, putea mușca, spun cercetătorii, în baza noului studiu, cu o forță de peste 2200 de newtoni, aidoma unui lup puternic sau la fel ca un tigru-femelă. Astfel, un mic dinozaur n-avea nicio șansă, dacă ajungea între fălcile acestui formidabil batracian, ce popula teritoriul actualului Madagascar în îndepărtatul Cretacic.

a

e

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cu zeci de milioane de ani în urmă, în Madagascar trăia o broască uriașă, ce se hrănea cu… dinozauri. Avea o mușcătură la fel de puternică precum un tigru!

  1. cetățeanul tulburat // 23 septembrie 2017 at 16:20 // Răspunde

    Cu multe zeci de milioane de ani în urmă toate viețuitoarele de pe planeta asta erau gigant… de ce oare?!

  2. De ce numele i s-a dat numele asta. Nu puteau sa-i spuna brotacoiul!?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii