Noutăți

Criza globală de mâncare este aproape! Schimbările climatice vor face ca sudul Europei și câmpia americană să fie deșert…

Confruntaţi cu problema schimbărilor climatice, majoritatea oamenilor vor enumera drept principale efecte şi probleme evenimentele meteo extreme. Uragane distrugătoare, furtuni interminable, valuri de căldură mortale, inundaţii şi incendii de pădure.

Acest fapt este puţin surprinzător, având în vedere sistemul media centrat pe imagine (spectaculoasă). Vremea extremă ne oferă ceva concret despre care putem spune că are legătură cu schimbările climatice.

O vedem în timp real, iar toţi cei care privesc cu atenţie în jurul lor observă că fenomenele meteo extreme au început să crească în intensitate.

Deşi vremea extremă reprezintă o ameninţare reală la adresa societăţilor umane, unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale schimbărilor climatice este ceva mai puţin evident – e aproape invizibil.

Un raport oficial al ONU arată că schimbările climatice sunt puternic influenţate de unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale civilizaţiei umane – sistemul de producţie a hranei, arată ForeignPolicy.com

Un caz relevant este cel al gheţarilor montani din Himalaya. Când ne gândim la gheţari care se topesc, ne întristăm cu gândul la pierderea unor minuni ale naturii şi ne îngrijorăm cu gândul la creşterea nivelului mării. Însă aceşti gheţari au un important rol în producţia alimentară globală.

Jumătate din populaţia Asiei este dependentă de apa care curge din gheţarii Himalayeni – nu doar ca sursă de apă potabilă, ci şi pentru agricultură.

Timp de mii de ani, pierderea apei din gheţari a fost înlocuită în fiecare an de o nouă creştere a gheţii în timpul iernii. Acum, însă, gheaţa se topeşte mult prea repede pentru a mai fi înlocuită.

Pe traiectoria actuală, în care guvernele iresponsabile refuză să recunoască problema şi nu numai că nu iau măsuri pentru oprirea dezastrului, ci îl alimentează de dragul intereselor sau ignoranţei lor, aceşti gheţari vor dispărea în timpul echivalentului unei vieţi de om.

Acest fapt va distruge capacitatea regiunii de a mai produce alimente pentru populaţia sa, lăsând peste 800 de milioane de oameni în criză.

Citește mai mult: Digi 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii