Noutăți

Creație japoneză: fermele solare care produc, pe lângă energie electrică, și… ciuperci comestibile!

Ingeniozitatea japoneză a uimit și continuă să uimească o lume întreagă. La fel și hărnicia ori spiritul întreprinzător care îi caracterizează pe niponi! O abordare inovatoare niponă permite, astăzi, realizarea unor ferme în care, pe lângă producerea energiei solare, sunt obținute și ciuperci comestibile dintr-un soi apreciat în Asia.

Sustainergy, un start-up din Tokyo care activează în domeniul energiei obținute din surse regenerabile, în colaborare cu Hitachi Capital și Daiwa House Industry, este determinată să genereze un total de 4000 de kilowați de energie solară în două unități agricole din Japonia, pe două terenuri care anterior nu erau folosite. Nu numai că producția de 2.000 kw la fiecare amplasament va fi cea mai mare între instalațiile similare din țară, dar fermele respective vor readuse în folosință și prin cultivarea ciupercilor Auricularia auricula-judae, numite popular „urechi de lemn” sau „urechea lui Iuda”, care necesită, pentru o bună dezvoltare, și puțină lumină solară, exact cantitatea pe care o primesc dacă sunt cultivate chiar sub panourile solare.

c

e

Terenurile erau foarte potrivite pentru înființarea unor ferme solare, însă autoritățile au solicitat ca ele să fie întrebuințate în scopuri agricole. Ingenioșii antreprenori s-au hotărât să își realizeze investițiile programate și în același timp să nici nu scoată terenul din circuitul agricol.

În Japonia, datorită migrării forței de muncă spre marile orașe, 10% dintre terenurile agricole au rămas nefolosite. Totuși, nu este de dorit ca aceste suprafațe să nu mai fie folosite în scop agricol. Pe de altă parte, dacă toate terenurile agricole abandonate din Japonia ar fi transformate pentru a include producția de energie solară, se estimează că fermele solare înființate ar putea genera suficientă energie pentru alimentarea a 20 de milioane de gospodării.

Astfel, fermele solare producătoare de ciuperci Auricularia auricula-judae ar putea fi o idee bună de pus în practică și în alte zone. 1,2 miliarde de yeni vor fi investite în fermele solare producătoare de ciuperci din prefectura Miyagi, în nord-estul Japoniei. Dacă acest proiect experimental se va dovedi un succes, companiile colaboratoare intenționează să promoveze conceptul pentru agricultorii din toată Japonia. Cele mai multe ciuperci Auricularia consumate în Japonia sunt importate, în prezent, din China. Este de așteptat ca fermele solare la care ne referim – două la număr, să producă, anual, 40 de tone de ciuperci comestibile, în timp ce energia electrică generată ar putea fi vândută pentru echivalentul a 1,27 millioane de dolari. Așa vor îmbina japonezii agricultura cu producerea de energie din surse regenerabile!

d

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii