Noutăți

Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi nu este o necesitate pentru toți oamenii. Ce au descoperit medicii și cum poți verifica de câtă apă ai nevoie…

Suntem bombardați zilnic cu mesaje televizate prin care ni se reamintește faptul că pentru o viață sănătoasă avem nevoie de minim 2 litri de lichide pe zi. Însă, potrivit studiilor medicale această regulă a celor opt pahare de apă pe zi nu este o regulă care ar trebui să se aplice uniform tuturor.

O cercetare efectuată în 2016 arată că există o modalitate simplă de a-ți da seama de câtă apa are nevoie corpul tău. Acest lucru ar putea părea destul de vag, dar o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Australia a arătat că, atunci când oamenii nu mai au nevoie să bea apă, fizic, aceasta devine greu de înghițit.

“Dacă facem doar ceea ce ne cere corpul nostru, probabil că vom avea o viața mult mai lungă și sănătoasă, decât să ne luăm după tot felul de mesaje televizate”, a declarat cercetătorul principal al cercetării, dr. Michael Farrell de la Monash.

În studiu, Farrell și echipa sa au cerut celor 20 de voluntari participanți să evalueze efortul necesar pentru a înghiți apa în două condiții: după exerciții fizice, când organismul cere apă, și ulterior la intervale regulate, fără a simți nevoia. Echipa a descoperit că a existat o creștere de trei ori a efortului de a înghiți apa, asta după ce oamenii au început să o consume fără ca organismul să le de-a semnale că ar avea nevoie.

“Am observat faptul că înghițirea apei necesită un anumit efort după ce am consumat destule lichide; corpul nostru începe să opună rezistență. Acest lucru a fost compatibil cu ideea noastră că reflexul de înghițire devine inhibat odată ce a fost consumată suficientă apă”, a concis dr. Farrell.

Echipa a folosit, de asemenea, imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a măsura activitatea în creier chiar înainte ca oamenii să bea apa în cele două condiții explicate mai sus. În momentul în care creierul consideră că există suficientă apă în organism, există o activitate mult mai mare în zona prefrontală dreapta a creierului. Începem doar să înțelegem cum trupurile noastre controlează consumul de lichide, dar acest tip de cercetare i-ar putea ajuta pe oameni să fie mult mai atenți la semnalele pe care le primesc de la corpul lor și nu de la tot felul de campanii mediatice care ne spun ce este bine și ce nu pentru sănătatea noastră.

sursa: https://www.sciencealert.com/do-not-need-8-glasses-of-water-drink-each-day-according-to-science

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi nu este o necesitate pentru toți oamenii. Ce au descoperit medicii și cum poți verifica de câtă apă ai nevoie…

  1. Ai nevoie de tot atata apa pe cat iti cere setea pe care o simti.

  2. Mai beți și rachiu , nu doar apa 😁

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii