Noutăți

Construcții impresionante – Templul Ranakpur Jain din India (Galerie foto)

Ranakpur este un sat situat în districtul Pali, în vestul Indiei. Aici se află la unul dintre cele mai mari și mai importante temple Jain din țară, care se întinde pe o suprafață de aproape 48.000 de metri pătrați. Templul are 29 de săli, 80 de cupole și este susținut de 1444 de stâlpi de marmură, fiecare dintre aceștia sculptat în mod diferit astfel încât să nu semene unul cu altul. Templul Jain din Ranakpur a fost construit în 1437 de către Dharma Shah, un om foarte bogat și influent în regiune. Potrivit legendei locale, Dharma Shah s-a apucat de construirea templului după ce într-o noapte a avut un vis în care o zeitate îi cerea acest lucru.

Jainismul are un total de 24 de zei, cunoscuți sub numele de tirthankares. Jainismul este una din cele mai vechi religii și filozofii ale lumii, găsindu-și rădăcinile în India antică și preistorică. Comunitatea jainistă are, în ciuda dimensiunii sale reduse, o influență religioasă remarcabilă în țara originară, India, unde există 4,2 milioane de adepți, dar și în Statele Unite, Europa de Vest, Africa și Orientul Îndepărtat, unde se răspândește datorită creșterii numărului de imigranți jainiști și a susținerii fervente a tradiției ascetice Shraman.

Locurile sacre sunt de obicei dedicate câte unui zeu. Templul Ranakpur, cel mai mare și mai frumos din India, este dedicat zeiței Rishabha, cunoscută și sub numele de Adinath, cea care i-ar fi apărut în vis lui Shah. Se spune că templul a costat 10 milioane de Rupee și construcția sa a durat peste cincizeci de ani. Întreaga clădire este acoperită cu sculpturi fin lucrate, și reprezintă zeițe, șerpi și elefanți.

“În ciuda complexității și vasta întindere, echilibrul arhitectural și simetria sunt perfecte “, se arată într-o descriere a templului pe site-ul de prezentare Ranakpurtemple.com Cea mai remarcabilă caracteristică a acestui templu este numărul său mare de piloni. În orice direcție am întoarce capul o să întâlnim stâlpi mai mari, mai largi, mai înguști, ornați sau netezi. Designerul ingenios ia aranjat într-o asemenea manieră încât nici unul dintre aceștia nu obstrucționează viziunea pelerinului care dorește să aibă o „Darshana” (bucurie) în casa divinității.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2015/08/the-1444-carved-pillars-of-ranakpur.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii