Noutăți

Conducătorii români ai Ungariei

Istoria este plină de surprize. Iar adevărurile surprinzătoare ale istoriei ne vorbesc și despre o serie de români care au ajuns la conducerea Ungariei, în calitate de regi sau regenți.

Fără îndoială că această realitate îi face să înghită în sec pe extremiștii maghiari sau pe maghiarii ignoranți, cu atât mai mult cu cât este vorba despre câțiva dintre cei mai importanți conducători pe care i-au avut în întreaga lor istorie.

Astfel, Ștefan cel Sfânt, Iancu de Hunedoara, Matei Corvin sau Nicolaus Olahus – regi sau regenți de origine română sau care au și origine română – au scris o istorie de care ungurii sunt mândri.

Despre povestea lor dar și despre alte lucruri foarte interesante din istoria Ungariei puteți afla mai multe în această emisiune unde l-am avut invitat pe istoricul Vasile Lupașc. Doar la Nașul Tv!

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Conducătorii români ai Ungariei

 1. Dupa cum scrie Gesta Hunorum/hungarorum, dar si in Tarihi Üngurus :
  Stramosii lui Szent Istvan/ Stefan I. : e fiul lui Geza/Giza , asta fiul lui Taksony->Zolta/Zoltan->Arpad->Almos -mama Emese->Elod->Ügyek->Ed>>Csaba/Ellák/Ernakh->Atilla->Bendeguz/Mundzuk->Uldin.

  Haideti sa fim seriosi si sa referim la date stricte, ceea ce e scris , macar , nu la asa-zise- dupa cum se auzea,vorbea… ca astea sunt c-am neclare pline de inventi de le persoane neclare din umbra.
  Cronicile scrise pt regile ungariei (vreo 7 la nr. + 3 cronici straine , 1 siriana, 1 armeniana si 1 persana) asa stiu. Si aceste cronici nu au fost scrise pt publicul mare, si numai pt regi, de cadou da la o tata pt un fiu pt a nu uita de unde se trag,in caz daca tata o sa moara intr-o lupta. AU un sigur exemplar din fiecare !! Pacat ca biblioteca regala al lui Matyas a fost arsa, la porunca curti vienze,cand turcii au cucerit Székesfehérvárul, ca acolo erau vreo 2500 de carti/cronici foarte vechi, dupa cum povesteste un traducator turc,Mahmud Tercüman pt sultanul Suleiman I. . Chiar acest traducator a scos din foc o cronica, denumita Tarihi Ungurs.
  Ma bucur de aceasta emisiune , e bine sa faca si romanii cercetari dupa istoria adevarata sau macar ce se poate descoperi pana acum si spor la treaba mai departe.

 2. Levente, daca mai scrii, invata intai romaneste pt ca asa cum scrii acum, nu faci decat sa ne jicnesti. Istoria adevarata nu o stii nici tu si cred ca nici noi, dar cel putin noi romanii nu avem idei revansarde si nu suntem sovini, deci nu avem de ce sa distorsionam si asa putinele izvoare istorice. Nu te pot acuza de nimic si nici nu as vrea sa o fac in principiu, mai ales ca nu te cunosc, dar la felul cum se manifesta de sute de ani maghiarimea fata de romani, am si noi ca popor, avem toate motivele sa credem ca “prelucrarea” istoriei este doar apanajul unei natii bolnave, degenerate si careia ii este rusine cu propria istorie.

 3. În primul rând teritoriul arealului atuncea încă nu era furat de români,de aicea provine ca regii acea nu au fost români. În plus ce limbă vorbeau și ce nume purtau. Deci nu mai zi ca românii au dat regi Ungariei.

 4. Istoricii maghiari au scris istoria Ungariei plecând de la Cronica anonima (din timpul regelui Bela). Dar când e vorba de români, aceeași cronica este considerata neveridica. Unii istorici unguri au ajuns falsificatori de cronici.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii