Noutăți

COMUNICAT U.Z.P.R.: “Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare României și Tratatului de la Trianon”

În legătură cu prezența și, mai ales, cu discursul premierului ungar Viktor Orban la cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, organizată la Tușnad de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă îngrijorarea profundă și atrage atenția mediului politic asupra pericolului major pe care-l constituie tolerarea unor astfel de manifestări. În plus, lipsa de reacție a guvernului român și a instituției prezidențiale atrage automat asupra acestora suspiciunea de complicitate la subminarea istoriei noastre.

În perspectiva propriilor proiecte, în special proiectul „Trianon 100”, acțiunile insolente ale guvernului ungar față de România pot fi considerate meritorii, pentru că denotă o consecvență și o continuitate care nouă, la nivel instituțional, ne lipsesc cu desăvârșire. Cu atât mai mult cu cât Ungaria nu e singură în aceste demersuri, simpatia exprimată a premierului ungar față de Rusia fiind, în opinia noastră, interfața unei alianțe. Afirmația acestuia făcută la Tușnad („Uniunea Europeană duce o politică primitivă faţă de Rusia”) denotă apropierea Ungariei de Rusia și distanțarea de Uniunea Europeană, în scopuri secesioniste, exprimate aproape direct: „Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă (…). Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei (adică noi, românii, n.n.) că pentru noi nu e un moment festiv”.

În opinia noastră, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, logica istorică ar impune ca Ungaria să fie recunoscătoare Tratatului de la Trianon pe care-l contestă, întrucât, de la bătălia de la Mohacs și până în 1920, Ungaria nu a mai avut un teritoriu propriu și o capitală proprie, de sine stătătoare. Ungaria a fost mai întâi pașalâc turcesc, apoi provincie austriacă, după care, din 1867, parte a dualismului austro-ungar, cu capitala la Viena.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România consideră, de asemenea, că Ungaria ar trebui să-și exprime nu ostilitatea, ci recunoștința față de România, pentru că, la 4 august 1919 (s-au împlinit, pe 4 august, 99 de ani), trupele române au eliberat Budapesta și întreaga Ungarie de regimul maghiaro-bolșevic al lui Bela Kun, redându-i demnitatea și integritatea. Suntem în drept să avem așteptări în acest sens, fără însă a avea și pretenții, căci suntem edificați asupra corectitudinii politice a vecinilor noștri. Poate că singura atitudine de demnitate națională le-au dat-o – și ne-au dat-o – , în 1919, doi țărani olteni, sergentul Iordan și caporalul Bivolaru, care și-au exprimat identitatea ridicând, pe catargul de pe clădirea Parlamentului, deasupra drapelului ungar, o opincă românească găurită. O lecție de istorie – severă, dar de mare abilitate (cei doi țărani analfabeți n-au încălcat nicio lege) – de la care Ungaria, dar mai ales România, ar trebui să învețe..

Ne exprimăm regretul că autoritățile române (Guvernul, Parlamentul, Președinția) ignoră sau se tem, pur și simplu, să dea o ripostă diplomatică atitudinii revizioniste și insultătoare a lui Viktor Orban în România, ale cărui cuvinte sunt, de fapt, o somație adresată întregii națiuni române: „Când se sărbătoreşte Centenarul, atât doar, vă rog frumos, să faceţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia. Aţi promis autonomie”.

Considerăm recomandarea binevenită și ne folosim de acest prilej pentru a recomanda, la rândul nostru, premierului ungar, să mai citească o dată punctul II al Rezoluției de la Alba Iulia, la care, de fapt, s-a refeit: II. Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate AUTONOMIE PROVIZORIE PÂNĂ LA ÎNTRUNIREA CONSTITUANTEI ALEASĂ PE BAZA VOTULUI UNIVERSAL” (s.n.). Nu cred că ne mai aflăm sub incidența provizoratului.

Având în vedere cele menționate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România sugerează autorităților române competente (Ministerul de Externe, Guvernul, Președinția) să-și afirme cu fermitate prerogativele într-o situație care reclamă demnitate națională, atât în fața Europei, cât, mai ales, în fața cetățenilor săi care, în acest moment, se simt jigniți și nereprezentați. Să nu uităm că suntem în anul Centenarului, ANUL MARII NOASTRE DEMNITĂȚI NAȚIONALE.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNI


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on COMUNICAT U.Z.P.R.: “Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare României și Tratatului de la Trianon”

  1. ungaristanul ar fi trebuit sa nu existe azi deloc . armata romana nu trebuia sa se retraga din ungaristan in 1920. ungaristanezii nu sunt huni si nici maghiari , populatii mongole dupa chip, pentru ca sunt clar caucazieni albi adica romani, slavi, germani, celti, tigani si alte popoare europene maghiarizati fortat prin schimbarea limbii si a numelui

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii