Noutăți

Cometa Catalina se apropie de Pământ din noaptea de Revelion. Va putea fi văzută cu ajutorul telescoapelor

Una dintre cele mai frumoase comete, potrivit astronomilor, va trece pe lângă planeta noastră în următoarele săptămâni. Cometa Catalina va putea fi văzută începând de astăzi și până pe la sfârșitul lunii ianuarie. Catalina va fi cel mai aproape de Pământ, la circa100 milioane de km distanță, în data de 17 ianuarie. Imediat după aceasta se va îndepărta tot mai mult până când nu va mai putea fi observată decât cu ajutorul observatoarelor astronomice.

Catalina vine din spațiul îndepărtat, probabil din norul Oort. Orbita sa ar putea avea o durată de milioane de ani”, declară astronomul Phil Plait. Tot potrivit acestuia, această cometă este cu adevărat specială și asta unei iluzii optice pe care o creează. Catalina pare să aibă două cozi ce pleacă în direcții diferite, una fiind din gaz iar cealaltă din praf cosmic.

Partea solida a cometei este formată dintr-un nucleu mic, întunecat, construit din compuși organici și gaz înghețat cu o temperatură de -270 °C. Printre compușii organici se pot numără monoxid de carbon, metanol, etanol, cianura de hidrogen și etan. Iar coama din jurul nucleului este formată din gaz. Coama împreună cu nucleul constituie capul cometei.

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: sciencealert.com

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii