Noutăți

Cocorii se împerechează pe viaţă, în cele mai multe cazuri cu partenerul găsit în tinerețe, cu mult înainte de a fi la vârsta reproducerii

Faptul că această pasăre migratoare se angajează în parteneriate monogame pe viață, nu este o veste tocmai nouă, însă formarea acestor legături de iubire a fost studiată intens de mai mulți cercetători din S.U.A și Germania, și s-a descoperit faptul că relația partenerilor începe încă din tinerețe, cu mult înainte ca păsările să fie capabile să se reproducă. Potrivit celor de la iflscience.com, care îi citează pe cercetătorii Universității din Georgia, din totalul de 89 de indivizi (femele și masculi) observați pe parcursul tinereții, 58 au sudat parteneriate cu membri ai sexului opus, cu mult timp înainte de reproducere.

Majoritatea acestor prietenii, în jur de 62%, au început să se înfiripe cu un an sau cu mai mult înainte de a se reproduce împreună. Și în timp ce perioada de curtare durează de obicei între 11 şi 12 luni, au existat 16 cazuri unde aceasta a durat doi ani sau mai mulți ani. Studiile anterioare au demonstrat că ratele de supravieţuire sunt mai mari în rândul păsărilor care sunt într-o relație monogamă, precum şi faptul că o prietenie timpurie poate ajuta cocorii să-și câștige un statut mai dominant.

Totuși, relațiile nu sunt tocmai lipsite de probleme. De fapt, asemănător relaţiilor umane, şi relaţiile cocorilor se pot termina brusc din cauza neînțelegerii. Cercetătorii au observat şapte separări în timpul studiului. În patru cazuri, ambii indivizi şi-au găsit un alt partener. În celelalte trei, numai femelele au început o a doua relaţie. Totuși, studiile sunt la început și trebuie să mai aşteptăm pentru a vedea cât de obişnuit este acest comportament în rândul populaţiei de păsări, în ansamblu. Se pare că cocorii îşi aleg partenerii cu foarte multă atenție. Rezultatele studiului american se pot datora şi faptului că păsările americane îşi petrec împreună peste 70% din timpul lor.

Cocorul este o pasăre migratoare cu ciocul ascuțit, cu gâtul și cu picioarele lungi, cu penele cenușii și cu o pată roșie pe cap. El face parte din familia „Gruidae”, și cuprinde circa 18 specii care trăiesc în regiunile temperate și tropicale, cu excepția Americii de Sud. Aceștia au o înălțime între 100 și 200 cm. Durata de viață este de 30 – 40 de ani.

sursa: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/cranes-/
sursa: https://phys.org/news/2017-11-whooping-cranes-reveals-pairs-bond.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii