Noutăți

Civilizația egipteană își are originile în zona Carpaților? Cine a venit cu o astfel de teorie și cât de în serios am putea-o lua?

În lucrarea „Dacia Preistorică”, Nicolae Desușianu ne prezintă domnia lui Uranus, pe care îl consideră un mare rege al oamenilor care viețuiau în nordul Istrului (Dunării). Densușianu aprecia că Uranus a domnit cu șase milenii înaintea erei noastre. După Densușianu, unii dintre zeii antici au fost, de fapt, oameni cu totul excepționali și, pornind de la faptele de seamă ale acestora, au fost create anumite religii (politeiste).

Istoricul spune că Uranus – „Munteanul” mai era consemnat și sub numele de Pelasgos, fiind primul rege al uriașului neam al pelasgilor. Numele de „valah”, pe care îl purtau strămoșii noștri, provine de la „pelasg” (care însemna „om născut din glia cea neagră”, „om al pământului”). E neverosimil pentru unii, dar englezescul „black” are aceleași origini cu etnonimul „valah” și cu numele… Peninsulei Balcanice. Odinioară exista un singur mare popor în Europa. Și o singură limbă! Abia mai târziu s-au desprins din trunchiul indo-european cele trei ramuri principale: latinii, germanicii și slavii.s-r
De fapt, din pelasgi se trag toate popoarele care vorbesc astăzi limbi „romanice” – francezii, italienii, portughezii, spaniolii și nu numai. Urmași ai pelasgilor au fost și geto-dacii.

Istoricul antic Pausanias afirmă că Pelasg (Uranus, „Munteanul”) a fost și un erou civilizator, care i-a învățat pe oameni să-și construiască locuințe solide și să-și confecționeze haine adecvate, le-a dezvăluit tainele agriculturii și tot el le-a dat legi, pentru a nu mai trăi aidoma fiarelor din codru.

uranus-3
După Apollodor și Hesiod, legendarul Uranus a fost părintele Titanilor. Conform interpretării pe care a dat-o Densușianu vechilor scrieri (fiind un excelent cunoscător de greacă veche și latină), împărăția lui Uranus a fost imensă iar centrul acesteia s-ar fi aflat în spațiul carpato-danubian. Imperiul Pelasg acoperea teritoriile Peninsulei Balcanice, ale Sciției și ale Germaniei. Legendarul monarh de acum șase milenii ar fi stăpânit chiar și Egiptul, în opinia lui Densușianu.

uranus-2
Nonconformistul dar rigurosul istoric (care, în scrierile sale, făcea trimiteri la sursele documentare după aproape fiecare afirmație) oferă explicația că, în străvechime, triburile de păstori pelasgi au migrat către miazăzi și au ajuns până în ținuturile de miazănoapte ale Africii.

Ajunși, apoi, în Egipt și fiind un neam războinic, pelasgii s-ar fi statornicit acolo ca stăpâni. Au ridicat așezări și au creat un stat puternic. Preoții egipteni spuneau că faraonii, regii din vechime ai Egiptului, aparțineau neamului Piromi. Herodot afirma că „Piromi” însemna „om onest” sau „om generos”.

pi-rami
De la Pi-Romi sau Pi-Rami ar proveni și denumirea de piramidă. Piramidele, ca vechi monumente destinate odihnei veșnice a regilor Egiptului, erau numite „Haram” de către populațiile arabe. Acest nume provine de la Arimii care locuiau în partea de miazănoapte a Traciei.  Adică de la strămoșii noștri.

După Densușianu, piramidele sunt forme evoluate de construcții, care își au originile în movilele funerare pe care obișnuiau să le construiască pelasgii, pentru căpeteniile lor trecute la cele veșnice (și zeificate, deseori).

p
Descendenții pelasgilor din Egipt sunt, în opinia lui Densușianu, actualii „felahi”. Există o asemănare cu numele de „valahi”, ce-i drept. După „Wikipedia”, felahii reprezintă actualmente circa 60% din populația Egiptului. Ei duc o viață modestă, în locuințele lor tradiționale, continuând să perpetueze obiceiuri și tradiții asemănătoare cu ale vechilor egipteni.

Istoria lucrează cu ipoteze. Iar ipotezele sunt fascinante, uneori, nu-i așa? Dacă această variantă propusă de Densușianu (și care, fără îndoială, este greu de digerat pentru mulți) are acoperire în realitate, rămâne ca viitorul să ne spună, poate, la un moment dat…

uranus

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: Dacia Preistorică (N. Densușianu), wikipedia.org

Surse imagini: wikipedia.org, ytimg.com, beforeitsnews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Civilizația egipteană își are originile în zona Carpaților? Cine a venit cu o astfel de teorie și cât de în serios am putea-o lua?

 1. Nu mai e niciun secret la ora asta ca faraonii Egiptului erau daci/geti.
  Vezi (in ordine, altfel nu intelegi) seria din articolul de dinjos. In special episodul 3.
  http://www.criteriul.ro/impresionant-manifestul-dacic-sau-manifestul-pamantului-romanesc/

 2. PS: Vezi continuarea dovezilor “faraoni = daci” si in trilogia episodului 5 (litere de Tartaria si Vinca, pe peretii din Egipt), desi si episodul 4 si 6 au informatii despre astea in ele.

 3. Uranus este un tiltu al lui Noe biblicul. Cine crede ca nu este nicio legatura intre mitologiile popoarelor euro-afro-asiatice este induiosator de naiv.

  Uranus a mai fost si Jupiter, deasemenea ca titlu. Jupiter s-a mai intitulat si Cronos al grecilor, asa i-a si ramas numele la romani dealtfel, dar el s-a mai intitulat si Saturn, primul Saturn. Zeus al grecilor era si el un Saturn, fiu al lui Cronos fiind. Toti acestia au fost titani, asa zice istoria.

  Corespondentele celor trei in biblie este urmatoarea:

  Noe este Uranus si Jupiter,

  Ham fiul cel de-al treilea al lui Noe este Cronos, Saturn si Jupiter,

  Mizraim fiul lui Ham este Zeus, Saturn si Jupiter.

  Densusianu, ca multi altii, a facut greseala de a nu fi cautat corespondentele din Biblie pentru personajele mitologice greco-romane, care
  Biblie este o carte ce nu poate fi ignorata oricum ai da-o, pentru ca cine-o ignora da dovada ori de putina cultura si naivitate ori de reacredinta.

  In ce-l priveste pe Pelasg lucrurilr sunt si mai simple si anume acesta este numeni altul decat Peleg stra-stra-stranepotul biblicului Sem primul fiu al lui Noe/Uranus.

  Iar daca vorbim de arimi acestia sunt urmasii lui Aram care a fost fiul aceluiasi Sem. Noi românii putem fi numiti arimi pentru ca, pe filiera Gheter si Maș din care ne tragem in proportii covarsitoare, ne tragem din Aram. Cand cronicarul spunea ca de la Râm ne tragem cam la asta se referea. Apropo: numele Romei tot de la Aram vine, inainte de a fi fondata ca cetate Roma exista ca asezare din vremuri stravechi. Numele Armeniei si a poporului armean tot de la Aram vin pe fliliera Gheter fiul lui Aram, Berig fiul lui Gheter de unde brygii din sec XIII b.C., respectiv frigienii despre care insusi Herodot spune ca au fondat natiunea armeana.

  Pacat ca nu prea avem timp sa ne ocupam cu toate aceste lucruri. Au niste baieti grija sa nu avem timp…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii