Noutăți

Ciudățenii ale naturii – “Orhideea Diavolului”, descoperită recent în Columbia

O nouă specie de orhidee extrem de interesantă a fost descoperită în zonele muntoase din sudul Columbiei. Numită Telipogon Diabolicus, pentru aspectul său bizar, orhideea a fost descoperită la o altitudine de 3180 de metri, în regiunea Páramo de Bordoncillo, la granița dintre departamentele Putumayo și Nariño. Aceasta este de mici dimensiuni, exemplarele identificate măsurând între 5,5 și 9 cm. Din familia orhideelor fac parte peste 30.000 de specii, cele mai multe dintre acestea fiind pe cale de dispariție.

Această specie de orhidee a fost identificată doar în această zonă. Are un habitat extrem de redus, ceea ce o face extrem de vulnerabilă, fiind deja pe cale de dispariție, mai ales că este în apropierea drumul principal ce leagă orașul Pasto de localitatea vecină, Mocoa. Este de așteptat ca lărgirea actuală a drumului prin construirea unei noi benzi să afecteze și mai mult habitatul speciei Telipogon Diabolicus”, susțin cercetătorii într-un studiu publicat în revista de specialitate PhytoKeys.

orhidee2 orhidea deav

Specia a fost descoperită în vara anului trecut însă informația și fotografiile au apărut în presă de abia în această lună, ecologiștii încercând astfel să sensibilizeze autoritățile de la Bogota cu privire la construcția drumului care ar distruge o mare parte din habitatul acestei flori. Totuși, furnizarea de informații despre locația exactă și unicitatea sa nu este tocmai benefică, atrag atenția mai mulți botaniști, convinși că neobișnuitul “chip” al orhideei va face ca zona să fie din ce în ce mai frecventată de oameni dornici de a o vedea sau chiar rupe, lucru ce va duce și mai repede la dispariția speciei.

sursa: livescience.com/

sursa: blog.pensoft.net/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii