Noutăți

Ciudățenia mâinilor lipsite de unele degete, desenate în paleolitic în peșterile din întreaga lume. Este vorba despre un sistem de comunicare necunoscut nouă sau o mutilare intenționată?

Pe unele picturi rupestre din întreaga lume, apar, în unele cazuri, mâini care par a fi lipsite de unele dintre degete. În peșterile decorate de locuitorii paleolitici din Franța și Spania există cea mai mare incidență a acestui fenomen enigmatic. Timp de mulți ani această particularitate a făcut obiectul unei dezbateri intense. De ce au fost făcute în acest fel? De vreme ce noi, oamenii, ne bazăm foarte mult pe mâini, pare greu de crezut ca atâția indivizi să-și piardă degetele accidental. De aceea, mulți arheologi au ajuns la concluzia că degetele lipsă sunt în mod deliberat amputate. Dar cum și de ce să facă strămoșii noștri acest lucru? Sună nebunește, însă un nou studiu tocmai aduce dovezi în acest sens:

“Amputația degetului a fost un comportament relativ comun în multe regiuni ale lumii în trecutul îndepărtat. Datele disponibile par să se potrivească în mod rezonabil cu ipoteza că unii oameni din paleolitic își amputau degetul ca ofrandă”, a declarat pentru New Scientist arheologul Mark Collard de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Probele pe care echipa de cercetare le prezintă în concluziile sale ar fi chiar picturile din mai multe peșteri. Astfel în Grotte de Gargas din Hautes-Pyrénées, Franța, pe pereți se pot observa și astăzi 231 de șabloane de mână. Dintre acestea, 114 mâni au mai puține degete. La Peștera Cosquer, de asemenea din Franța, 28 din 49 de mâini sunt lipsite de unele degete. Și la Maltravieso din vestul Spaniei, 61 din cele 71 de imagini de mâini sunt lipsite de unele degete.

De cealaltă parte, arheologii de la Universitatea din Durham consideră că mutilarea deliberată de această natură ar echivala cu sinuciderea, deci câștigul în relațiile interpersonale nu ar merita costul. Ei sugerează că degetele erau îndoite sau pictate în acest fel pentru că sunt o formă de comunicare. Și Dale Guthrie de la Universitatea din Chicago crede că este vorba de un sistem de comunicare care a fost mereu în fața noastră, însă nu am reușit să-l înțelegem.

„Nicio cercetare nu susține că amputarea este cu siguranță un lucru deliberat și nicio cercetare nu susține 100% că este un sistem de comunicare. Doar exploatăm, și eu și colegii mei, unele posibilități, nu avem un răspuns definitiv. De fapt, este posibil să nu avem niciodată un răspuns definitiv”, a declarat Dale Guthrie.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Paleolithic Archaeology.

sursa: https://www.sciencealert.com/strange-cave-art-could-mean-palaeolithic-artists-were-ritually-amputating-their-own-fingers
traducere și adaptare: Radu ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii