Noutăți

Citatul Zilei – Ce spuneau istoricii antici despre limba geto-dacilor, teritoriul pe care îl ocupau și înrudirea lor cu alte neamuri… Important de știut. Dă SHARE!

Rubrica “Citatul Zilei” de astăzi va fi, de fapt, constituită dintr-un set de citate antice care lămuresc aspecte importante legate de limba pe care o vorbeau geto-dacii, de teritoriul pe care îl ocupau, dar și de relațiile lor de înrudire cu alte neamuri tracice.

În condițiile în care tot felul de pretinși cunoscători spun ba că geto-dacii nu sunt traci, ba că dacii nu au existat sau au dispărut din istorie, ba că geții și dacii sunt neamuri diferite, se impune să avem în vedere ceea ce spuneau istoricii antici, cei care erau contemporani cu neamurile numite atunci GEȚI sau DACI. Iar aceast tablou trebuie privit în contextul în care Herodot, “părintele istoriei”, a spus foarte limpede că pe vremea lui  (secolul V î.e.n.) TRACII erau cel mai numeros popor european!!!

Despre limba DACO-GEȚILOR

Strabon, în “Geografia” (secolul I e.n. – n.m.): “Dacii și geții vorbesc aceeași limbă.”

Strabon, în “Geografia”:Și în vremea noastră Aelius Catus a strămutat în Tracia (zona balcanică – n.m.), din cealaltă parte a Istrului (de la nordul Dunării – n.m.), 50.000 de oameni de la geți, un neam de aceeași limbă cu tracii.

Despre neamul TRACILOR

Pomponius Mela, în “Descrierea Pământului” (sec. I e.n.): “Tracia este locuită de un singur neam de oameni, tracii, având însă fiecare alt nume și alte obiceiuri. Unii sunt sălbatici și cu totul gata să înfrunte moartea, mai ales geții.”

Trogus Pompeius, în “Istoria lui Filip”(sec. I î.e.n.): “Și dacii sunt o mlădiță a geților.

Strabon, în “Geografia“: “Elenii îi consideră pe geți, traci.

Despre teritoriul ocupat de GETO-DACI

Strabon, în “Geografia”: “Ei locuiesc pe amândouă malurile Istrului. (…) A existat și o altă împărțire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: căci pe unii îi denumesc (autorii antici – n.m.) daci, iar pe alții geți. Geții sunt cei care se întind către Pont (Marea Neagră – n.m.) și spre Răsărit, iar dacii cei care locuiesc în partea opusă, către Germania și izvoarele Istrului. Socot că ei se numeau în vechime davi.”

Dio Casius, în “Istoria Romană” (sec. II-III e.n.): “Dacii locuiesc pe ambele maluri ale Istrului. Dar cei care sunt dincoace de fluviu, țin cu plata birului de Moesia și se numesc moesi. Cei de dincolo de Istru poartă numele de daci, fie că sunt daci, fie că sunt geți, fie că sunt traci din neamul tracilor, care locuiau odiniară în Rodope.”

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustrație de Gabriel Tora


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Citatul Zilei – Ce spuneau istoricii antici despre limba geto-dacilor, teritoriul pe care îl ocupau și înrudirea lor cu alte neamuri… Important de știut. Dă SHARE!

  1. cetățeanul tulburat // 12 ianuarie 2017 at 8:46 // Răspunde

    Limba ca limba, dar scrisul?
    De unde aveau scrisul? Cine l-a inventat și cum s-a pierdut pe traseu?! L-au luat cu împrumut de undeva?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii