Noutăți

Cine a inventat… Sandwich-ul?!

Ne însoțește la școală sau la serviciu, în excursii și vacanțe, îl găsim chiar și în restaurantele sofisticate și “pipărate” ca preț! Ni-l prepara bunica, mama și acum ni-l pregătim singuri dacă avem timp, iar dacă nu… se găsește și la chioșcurile de la metrou!  Regele mâncării pe fugă este bine-cunoscutul SANDWICH, rostit și scris mai neaoș “sandviș”!

Cum a apărut acest produs în viața noastră?

Sandwich-ul modern este numit după Lordul Sandwich, dar circumstanțele exacte ale invenției și utilizarea inițială sunt încă subiecte de dezbatere. Un zvon într-o carte de călătorie contemporană numită „Tur la Londra” de Pierre Jean Grosley, formulează mitul popular și anume că o bucată de pâinea și una de carne îl susținea pe Lord Sandwich la masa de joc. Un jucător înfierbântat, Lordul Sandwich nu-și lua timp pentru a avea o masă (prânz sau cină) în timpul orelor lungi de joc la masa de cărți. În consecință, el spunea slujitorilor să-i aducă felii de carne între două felii de pâine, un obicei bine cunoscut printre prietenii săi de jocuri de noroc. Deoarece John Montagu a fost Conte de Sandwich, alții au început să comande “la fel ca Sandwich!” …. și astfel s-a născut “Sandwich-ul”!

800px-John_Montagu,_4th_Earl_of_Sandwich
Alternativa mai serioasă este furnizată de biograful lui Sandwich, N.A.M. Rodger, care sugerează că angajamentele Lordului Sandwich în marină, politică și arte, au dus la ore prelungite la masa de lucru și de aici apariția felului de mâncare servit de lord și denumit după numele său!

Tot el a fost un mare susținător al căpitanului James Cook. Ca prim Lord al Amiralității Britanice, Sandwich a aprobat fonduri pentru două expediții ale lui Cook în Oceanul Pacific. În onoarea lui Sandwich, Căpitanul Cook a numit Insulele Sandwich (din Hawaii) după el, precum și Insulele Montague în largul coastei de sud-est a Australiei, Insulele Sandwich în sudul Oceanului Atlantic și Insula Montague în Golful Alaska.

John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, s-a născut la 12 noiembrie 1718 și a trăit până la 30 aprilie 1792. În timpul vieții sale a ocupat diverse funcții de stat în birouri militare și politice, inclusiv cel al poștelor, a fost Prim Lord al Amiralității Britanice și secretarul de stat al Departamentului de Nord.

Edward_Gibbon_by_Henry_Walton_cleanedEdward Gibbon, autorul volumului “Istoria, Declinul și căderea Imperiului Roman”, este creditat ca fiind prima persoană care a scris cuvântul “sandwich”, folosind contextul modern culinar. Pe 24 noiembrie 1762, el a scris în jurnalul său: „Acest grup respectabil, în care am onoarea de a fi membru, oferă în fiecare seară o priveliște cu adevărat englezească. Douăzeci sau treizeci de oameni, poate cei mai importanți din regat, la zi cu moda, vizibil cu avere, iau cina la mese mici acoperite cu un șervețel, în mijlocul unei camere de cafea, cu un pic de carne rece, sau un sandwich, și beau un pahar de punch.”

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: „Tur la Londra” de Pierre Jean Grosley, wikipedia, jurnal-Edward Gibbon


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii