Noutăți

Chinezii dețin cel mai mare telescop din lume (capabil să capteze SEMNALE EXTRATERESTRE) dar au, acum, o problemă majoră. Care este dificultatea?

China a construit un telescop de  dimensiuni incredibile. Este cel mai mare telescop de pe mapamond, dar chinezii încă nu îl pot da în exploatare la toată capacitatea, spre folosul științei. Motivul? Chinezii nu au reușit să angajeze încă un specialist care să se poată ocupa de dirijarea dispozitivului și conducerea echipei de cercetare. Giganticul instrument de cercetare, situat într-o regiune muntoasă din sudul țării, este aproape de două ori mai mare decât cel mai apropiat rival al său, adică radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico, operat de către SUA.

Acum, chinezii caută un specialist străin pentru a conduce observatorul astronomic. Cât este China de mare, nu există astronomi chinezi calificați care să poată fi desemnați la conducerea sa. Anunțurile de angajare au fost publicate încă din luna mai, dar până acum nu s-au ivit mult așteptații candidați potriviți. Ce remunerație oferă chinezii? Una consistentă, de șapte cifre, pe măsura unui specialist atât de greu de găsit. Salariul va fi de circa 1,2 milioane USD anual.

i

a

Cerințele locului de muncă sunt foarte stricte iar cercul de specialiști corespunzători din întreaga lume este foarte restrâns. Solicitantul care va conduce radiotelescopul numit FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) trebuie să aibă cel puțin 20 de ani de experiență în domeniu, precum și o vechime dovedită în dirijarea activității unui radiotelescop de mari dimensiuni. O vastă experiență managerială și o poziție de rang înalt în cadrul unei universități sunt, de asemenea, condiții de angajare esențiale.

b

g

Nick Suntzeff, astronom de la Universitatea A&M din Texas, sugerează că ar putea exista mai puțin de patruzeci de oameni în lume care să se califice pentru această slujbă, adăugând: „majoritatea astronomilor din Statele Unite nu doresc să lucreze în străinătate”. Comparativ cu alte domenii științifice, radioastronomia dispune de prea puțini specialiști.

Suntzeff, un astronom ce a avut un rol principal în descoperirea energiei întunecate și face parte din echipa de conducere implicată în construcția telescopului optic Giant Magellan din Chile, sugerează că salariul din cale afară de generos ar putea să nu fie suficient pentru ocuparea postului din China.

c

d

Radiotelescoapele servesc la colectarea undelor radio provenite din surse îndepărtate, cum ar fi pulsarii, găurile negre sau eventual… civilizațiile extraterestre. La cei 500 de metri în diametru, antena telescopului chinezesc este cu mult mai mare decât cea a radiotelescopului Arecibo din Puerto Rico, care are un diametru de 300 de metri.

Lipsa unui specialist care să se ocupe de exploatarea sa nu este singura problemă a imensului telescop chinezesc, la fel de mare precum treizeci de terenuri de fotbal. Un alt neajuns este că acesta nu are capacitatea de a transmite unde radio, precum Arecibo și nu este un instrument eficient pentru a identifica obiective precum asteroizii ajunși aproape de Pământ. Însă o atracție pentru unii astronomi ar putea fi șansa de-a folosi costisitorul instrument pentru a încerca să recepteze semnalele cosmice provenite de la… civilizațiile extraterestre.

Totuși, este posibil ca nici această tentație, cumulată cu salariul generos, să nu fie suficientă pentru a-l determina pe vreunul dintre puținii specialiști existenți în lume să-și facă bagajele și să ia un avion pentru a se deplasa în China, spre a lucra la FAST.

h

f

e

Sursa: interestingengineering.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii