Noutăți

Chinezii au reușit teleportarea unui foton pe un satelit aflat pe orbita Pământului

Digi24.ro: Cercetătorii chinezi au teleportat un foton din deșertul Gobi către un satelit care orbitează la cinci sute de kilometri deasupra Pământului, informează BBC.

Teleportarea a fost deja reușită în laboratoare pe Pământ, însă niciodată pe distanțe foarte mari. Reușita chinezilor marchează o premieră – prima dată când un „obiect” a fost teleportat pe orbită, depășind cea mai lungă distanță înregistrată vreodată pentru „inseparabilitate cuantică” – procedeul folosit de cercetători.

Înainte să vă entuziasmați prea tare, trebuie să știți că acest proces nu a implicat mișcarea fotonului într-un sens fizic(adică nu vom putea să ne „trimitem” pe Lună în viitorul apropiat). În schimb, realizarea a fost posibilă prin „inseparabilitatea cuantică”, proces prin care informațiile sunt „comunicate” astfel încât să pună în valoare mecanica cuantică. Concret, „există un foton care conține o anumită informație pe Pământ și un altul care se află în spațiu, pe satelit, și au transmis informația de pe primul către al doilea, care a adoptat „identitatea” primului și, în cele din urmă, a devenit primul foton”, explică pentru BBC Ian Wamsley, profesor la Oxford.

Această descoperire științifică uriașă poate duce la unele evoluții spectaculoase în domeniul telecomunicațiilor. Warmsley spune că „această nouă tehnologie ar putea fi utilizată pentru a crea o rețea cloud care să permită dezvoltarea unor comunicații securizate pe distanțe foarte lungi”.

Sursa: Digi24.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Chinezii au reușit teleportarea unui foton pe un satelit aflat pe orbita Pământului

  1. fotonul nu exista . este o particula virtuala. de fapt lumina este o unda iar noi observam lumina ca si o unda de cea mai mare amplitudine dintro plaja de unde care formeaza unda luminoasa. se pare ca undele luminoasa sunt de natura panzei temporar spatiala . cautati pe youtube pe canalul versium sau asa ceva sa vedeti ce este o unda luminoasa si ce este fotonul

  2. Fake , asta nu se poate intampla sau daca este posibil sa transpprti un corp dintrun loc in alt loc prin intermediul teleportari, ma indoiesc ca chinezi sunt primi … serios acum .

  3. Eu cred ca chinezii au fumat prea mult iar lumea baga in seama toate nonsensurile. Cunoastelumea…nu vreti domne sa reveniti cat de cat la scrieri mai de calitate si despre chestii ceva mai grele? Inteleg ca ziua si articolul, dar decat articol despre nimic si probabil mult copy/paste, nu mai bine chiar va apucati si scrieti cate ceva?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii