Noutăți

China și Rusia au derulat mai multe experimente controversate care au modificat atmosfera Pământului!

China și Rusia au desfășurat împreună o serie controversată de experimente pentru a modifica atmosfera Pământului, cu unde radio de înaltă frecvență. Din apropierea orașului Vasilsursk, în Estul Moscovei, acolo unde se găsește Sura Ionospheric Heating Facility, Rusia a emis unde radio de frecvență înaltă în ionosferă, pentru ca Satelitul Chinez Seismo Electromagnetic (CSES) să măsoare efectul acestora asupra atmosferei planetei noastre. Nu este prima dată când astfel de cercetări s-au desfășurat, dar știrile despre acest ultim eveniment ruso-chinez publicate de cei de la Morning Post au provocat îngrijorări cu privire la potențialele aplicații militare ale acest tip de știință.

Asta pentru că ionosfera și gazul ionizat sunt cruciale pentru comunicațiile radio. Prin perturbarea selectivă a particulelor încărcate care alcătuiesc această parte a atmosferei superioare, oamenii de știință ar putea, cel puțin teoretic, să stimuleze sau să blocheze semnalele radio cu rază lungă de acțiune. Chiar și aceste experimente preliminare, realizate în acest an și concepute în mod evident pentru studierea ionosferei au avut efecte nedorite planetei noastre. Într-unul dintre aceste experimente, zona afectată de perturbările ionosferei a acoperit 126 000 de kilometri pătrați. Într-un alt test, gazul ionizat din atmosferă a crescut în căldură cu 100 de grade Celsius.

“Nu ne jucăm dea Dumnezeu. Nu suntem singura țară care a făcut astfel de teste, și alte țări au făcut lucruri similare”, a declarat un cercetător implicat în proiect, sub protecția anonimatului, pentru South China Morning Post.

Baza Sura a fost înființată de Uniunea Sovietică la începutul anilor 1980, dar se spune că a fost sursă de inspirație pentru o instalație de încălzire atmosferică și mai mare făcută de americani în Alaska un deceniu mai târziu și numită Programul de Cercetare Aurorală Activă înaltă (HAARP). HAARP, care este o pompă ionosferică mult mai puternică decât Sura a fost inițial finanțată parțial de către armata americană, dar este acum administrată de Universitatea din Alaska Fairbanks.

Pentru a nu se lăsa mai prejos, China construiește, de asemenea, un astfel de complex în orașul Sanya, în provincia Hainan din sudul Chinei, care ar putea manipula ionosfera peste întreaga Mare a Chinei de Sud.

“O astfel de cooperare internațională este foarte rară pentru China. Tehnologia implicată este prea sensibilă”, a declarat fizicianul și inginerul Guo Lixin de la Universitatea Chidian din China, care nu a fost implicat în experimente.

sursa: https://www.sciencealert.com/china-and-russia-conducted-controversial-experiments-that-modified-earth-s-atmosphere

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii