Noutăți

CETATEA RUPEA a fost construită pe temeliile cetății dacice Ramidava. În zonă, urmele de locuire datează de acum 7500 de ani!

Cetatea Rupea se află în județul Brașov și reprezintă un obiectiv istoric de maximă importanță. Meleagurile pe care se află astăzi cetatea Rupea au fost locuite încă de pe la 5500 î.e.n. Fortificațiile au fost înălțate pe dealul Cohalmului, la 50 km de municipiul Brașov. Cetatea este clădită pe un masiv de bazalt.

2

Sursa foto

Pentru prima dată, cetatea a fost atestată documentar la începutul secolului XIV. Atunci, sașii s-au răzvrătit împotriva stăpânirii regelui maghiar Carol Robert de Anjou, găsindu-și adăpost în interiorul cetății. Cetatea era numită Kuholm, de către sași, fiind situată acolo unde se întâlneau, în Evul Mediu, drumurile care făceau legătura între cele trei țări române – Ardealul, Muntenia și Moldova. Ea constituia și un centru al meșteșugurilor și comerțului, pe lângă funcția de protecție a populației locale la vremuri de restriște.

a

Sursa foto: Drum liber

Interesant este că fortificațiile medievale ale cetății Rupea au fost înălțate în locurile în care se afla, în Antichitate, cetatea Rumidava, ridicată de către daci. După unele izvoare istorice, cetatea dacică era numită și Ramidava. Conform unor legende și ipoteze istorice, Rumidava sau Ramidava ar fi locul în care regele Decebal și-ar fi pus capăt zilelor, pentru a nu îndura umilința capturării de către armata romană cotropitoare.

d

Sursa foto: Drum Liber

Ulterior, cetatea dacică a fost folosită și extinsă de către ocupanții romani, care au înființat un castru. Mult mai târziu, în perioada 1432-1437, armata otomană a asediat și cucerit cetatea, fiind jefuite bogățiile ascunse în interior. Peste două secole, acolo a avut loc un incendiu cumplit. Totuși, cetatea a mai fost utilizată, din vreme în vreme, de către populația săsească, ca refugiu. Abandonul definitiv al fortificațiilor a avut loc abia pe la sfârșitul secolului XVIII.

c

Sursa foto: Drum Liber

În „cetatea de sus”, adică în prima incintă construită, care se întinde pe o suprafață de 1500 de metri pătrați, se află o fântână foarte adâncă, de aproape 60 de metri. „Cetatea de sus” a fost construită între secolele X-XIII.

„Cetatea de mijloc” dispune de un „Turn Pentagonal” – despre care se zice că ar fi unic pe continent, de o capelă, precum și de un „Turn cu gratii”. Fortificațiile acestea datează din sec. XV iar în secolul XVII au fost extinse.

Cele mai noi frotificații sunt cele aferente „Cetății de jos”, datând din secolul XVIII. Forma cetății Rupea este una mai puțin obișnuită, provenită fiind din modul în care fortificațiile mai noi au fost adăugate celor vechi. Văzută de sus, structura defensivă se aseamănă unei cochilii de melc, prin forma sa de spirală.

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: wikipedia.org, drumliber.ro, www.turistintransilvania.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on CETATEA RUPEA a fost construită pe temeliile cetății dacice Ramidava. În zonă, urmele de locuire datează de acum 7500 de ani!

  1. Am vizitat si mi-as fi dorit sa vad si vre-o informatie despre daci,sau cateva artefacte expuse.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii