Noutăți

Cercurile de piatră care se întind pe teritoriul a două țări. Cel mai mare grup de cercuri megalitice de pe Pământ se află în Africa!

Atunci când vorbim despre construcții megalitice, gândul ne zboară în primul rând la Stonehenge, însă pe planeta noastră sunt multe astfel de zone misterioase unde blocuri mari de piatră au fost așezate de mâna omului. Un loc special de acest fel, cel care conține cea mai mare concentrație de cercuri megalitice de pe Pământ, se întinde pe teritoriul a două state africane, Senegal și Gambia. Structurile megalitice găsite aici sunt  împărțite în patru mari situri: Sine Ngayene și Wanar în Senegal, și Wassu și Kerbatch în Regiunea Centrală a Fluviilor din Gambia. Pe circa 30.000 de kilometri pătrați, o civilizație necunoscută crea structuri megalitice folosind peste 20.000 de pietre, în urmă cu foarte mult timp.

Până în prezent, experții nu au reușit să le dateze cu precizie, dar se consideră că structurile megalitice au fost ridicate undeva în jurul secolului al III-lea î.Hr. Arheologii Todd și Ozanne au studiat pentru prima dată megaliții în anul 1903. Todd a efectuat extrem de multe cercetări în zonă, iar în anul 1911 a comunicat opiniei publice faptul că în urma acestor investigații, megaliții nu pot fi atribuiți culturilor care au ocupat aceste teritorii în perioada mai sus menționată. Experții au observă și ulterior faptulaceste monumente din piatră din SeneGambia sunt o dovadă a unei culturi prospere și bine organizate, lucru surprinzător pentru o parte a lumii despre care istoria nu are prea multe date. 

senegambia-map

megaliti 1

megaliti 2

megaliti 4

concentric stone circles, near Nioro du Rip, Senegal

concentric stone circles, near Nioro du Rip, Senegal

Circles_of_stone_in_Wassu_Gambia_have_a_particular_history UNESCO_Wassu_Stone_Circles_3687501944

Se presupune că pietrele au fost extrase din cariere cu ajutorul uneltelor de fier, însă modul în care vechii constructori au transportat blocurile masive rămâne o enigmă. În jurul monumentelor s-au găsit morminte cu rămășițe umane, ceramică și alte obiecte, deși relația acestor morminte cu cercurile de piatră nu este foarte clară, mai ales pentru că săpăturile arheologice efectuate în 2002 au concluzionat că unele morminte preced în mod clar megaliții.

Cel mai mare monolit este situat în Wassu, Gambia, are o înălțime de 2,59 metri și face parte dintr-un cerc care include încă 10 pietre. Cu toate acestea, zona care găzduiește cel mai mare număr de cercuri este Sine Ngayene. Aici descoperim 52 de cercuri, dintre care unul cu cercuri duble de piatră și un total de 1102 pietre. Structurile au fost introduse în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2006.

Wassu_Stone_Cirles_shaunamullallyhh_01 Wassu_Stone_Cirles_shaunamullally_02

sursa: https://whc.unesco.org/en/list/1226

sursa: https://ancient-code.com/the-stone-circles-of-senegambia-the-largest-group-of-megalithic-complexes-on-earth/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii