Noutăți

Cercetătorii au identificat o impresionantă specie de reptilă marină, pe baza fosilelor. Prădătorul acvatic era mare cât un autobuz!

O specie nouă de pliosaur – reptilă marină de pradă din epoca dinozaurilor – a fost identificată pe baza resturilor fosile descoperite în Rusia. Noua descoperire schimbă în profunzime modul în care este înțeleasă evoluția acestei categorii de reptile. Cu multe zeci de milioane de ani în urmă, plesiosaurii reprezentau una dintre cele mai mari ramuri ale tetrapodelor acvatice și, cu siguranță, cea mai diversă dintre ele.

Plesiosaurii aveau o formă neobișnuită a corpului, care n-a mai fost observată și la alte vertebrate marine. Ei dispuneau de patru membre (înotătoare) mari, un trunchi voluminos, rigid și o lungime foarte variabilă a gâtului. Pliosaurii reprezentau o grupă deosebită de plesiosauri. Ei aveau un craniu lung de circa 2 metri, dinți enormi și fălci extrem de puternice, fiind, cândva, prădători de top ai mărilor și oceanelor Terrei.

Într-un nou studiu, publicat în revista Current Biology, este raportată descoperirea unor fosile de pliosaur, extrem de bine conservate. Specia trăia acum 130 de milioane de ani, pe actualul teritoriu al Rusiei.  Craniul reptilei, numită Luskhan itilensis, avea o lungime de 1,5 metri. Deși gigantic, animalul avea un cioc foarte de subțire, asemănător cu botul actualelor animale acvatice care se hrănesc cu pești, cum ar fi unele specii de delfini fluviali.

Aceasta este caracteristica cea mai izbitoare, care sugerează că pliosaurii au colonizat o gamă mult mai largă de nișe ecologice decât se presupunea anterior. Analizând două seturi de date noi ce descriu anatomia și morfologia plesiosaurilor, cercetătorii au arătat că s-au petrecut mai multe fenomene de convergență evolutivă (fenomen biologic în care speciile neînrudite evoluează într-un mod similar, dat fiind că îndeplinesc roluri asemănătoare într-un ecosistem) în timpul evoluției acestui grup de reptile străvechi.

a

Sursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii