Noutăți

Centurile de castitate, adevăr sau poveste?

Centurile de castitate – obiecte care, se spune, ar fi fost purtate de femeile din Evul Mediu pentru a le forța să nu aibă relații sexuale- sunt menționate în cultura populară ca fiind o metodă extremă de a păstra fidelitatea. Dar aceste referințe la centuri lipsesc, în mod curios, din cele mai credibile texte, ceea ce îi intrigă pe istorici. Deci ce sunt centurile de castitate și cine le purta?

Potrivit personalului de la muzeul Semmelweis din Budapesta, care a prezentat o expoziție legată de istoria centurilor de castitate în 2010, centurile au fost folosite ca rezolvare la problema plecării cavalerilor în bătălii. Albrecht Classen, autorul  “The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process” a declarat pentru revista Time că aceste instrumente au fost menționate pentru prima dată într-un tratat scris de Konrad Kyeser în 1405.

image

Pe langă faptul că dovezile istorice despre existența centurilor sunt foarte puține, se pare că existența acestor instrumente este și lipsită de logică. “Cum ar putea aceste obiecte grele și dure să fie purtate fară să cauzeze răni adânci și infecții în câteva zile? ” se întreabă experții de la muzeul Semmelweis.

Tendința de a crede în mitul centurii de castitate este întemeiată, totuși. “În Europa medievală, orice activitate sexuală care nu avea ca rezultat procrearea era strict interzisă”, spune istoricul Lesley Smith.

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: www.livescience.com/

Sursa foto: http://www.thetimes.co.uk/, http://www.atlasobscura.com/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Centurile de castitate, adevăr sau poveste?

  1. Da,centurile de castitate au fost definite ca un soi de chiloti cu lacatel, din pleu ,menite sa apere femeile de un anumit gen de porci!Dar unele voci spun ca de fapt sunt arme secrete inspirate de armurile barbatilor(tot au astia boala armelor secrete!).Inchipuitiva ce efect ar avea o mie de calareti imbracati in armuri de otel asupra unei osti inamice!Insa datorita felului haotic de a lupta si a neintelegerilor,cavalerii o luau deseori pe coaja.Terenul raminea descoperit,la dispozitia unor porci, cu ginduri pasnice de viol.Acum inchipuitiva un contraatac al unor aratari cu parul in vint, echipate cu chiloti din tabla!Ar fi schimbat gindurile pasnice de viol ale porcilor in ginduri violente de fuga(efectul psihologic devastator,,astea ori is nebune,ori au ginduri necurate!”).
    De atunci ne-o ramas o vorba inteleapta:,,Ce face o femeie cu fundul nu fac o suta de barbati cu capul(cu sabia sau cu lancea.)

  2. Casta,castitate.Apartenenta la o casta(grup cu compozitie sociala,indatoriri si drepturi bine definite).Foarte vechi,diferite de cele din India care de fapt erau clase sociale.Grupari religioase,razboinice sau pur si simplu constituie pe anumite criterii.La admiterea in casta trebuia sa depui un juramint ca vei respecta regulile grupului,juramintul de castitate.Mai tirziu ar fi putut fi interpretat:juramint-legamint-legatura-centura.Dar ar fi putut fi vorba si de un accesoriu de imbracaminte(curea-limbajul hainelor),care arata apartenenta la un grup anume,si ca persoana respectiva a facut juramintul(simpla sfoara sau un curmei prezente la calugarii unei anumite grupari religioase).Ar fi putut fi prezenta si la anumite persoane legate prin logodna sau chiar casatorite,in conditiile stricte ale obiceiurilor,aceasta centura sugerind probabil faptul ca nu are rost sa flirtezi sau sa curtezi persoana respectiva.Eu cred totusi ca real centura de castitate se refera strict la juramintul de castitate pe care il faceau doua persoane pina la legalizarea unei relatii sau de pastrare a fidelitatii in cazul unei despartiri mai lungi.Dar daca nu faci foc,fum nu iese.Din alte parti ale lumii nu au venit doar otelul de Damasc,o agricultura performanta,arabescuri si stiintele matematicii si medicinei orientale.Au venit si povesti referitoare la pedepsirea unor fapte;castrarea violatorilor,coasera oganelor sexuale externe ale femeilor adultere,taierea mainii hotilor(pedepse crude,divinitatea hotarind daca cel pedepsit mai traieste sau nu).Aceste povesti ar fi putut aprinde imaginatia unora,,astia au depus un juramint! oare ei sub rochie sau lui sub nadragi le-au pus ceva care sa-i impiedice sa-si calce juramintul?”Ar fi putut exista si o centura de pedeapsa pe care cei care si-au calcat juramintul ar fi fost obligati sa o poarte un timp.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii