Noutăți

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului a fost inaugurat sâmbătă. Ce îți oferă?

“Am dorit să luăm o picătură din oceanul de frumusețe al Masivului Piatra Craiului și să o aducem aici, într-un loc accesibil pentru vizitatorii care vin în această minunată zonă. Am încercat să folosim o serie de tehnici moderne pentru că ele sunt agreate de copii și tineri în special. Este principalul public țintă căruia i se adresează acest Centru de vizitare. Odată învățată mișcarea la prima diagramă din Centrul de vizitare, este foarte ușor de umblat și la celelalte. Suntem de părere că este un loc foarte atractiv, interactiv în același timp și este o modalitate de a expune lucrurile legate de Masivul Piatra Craiului”, a declarat directorul Parcului Național Piatra Craiului, ing. Mircea Vergheleț la inaugurarea de sâmbătă.

Intrarea la Centrul de vizitare este gratuită. Este amplasat pe drumul ce duce la Cabana Plaiul Foii, la 1 km pe partea dreaptă de la ieșirea din Zărnești.

Noua clădire cuprinde: spații expoziționale (macheta tridimensională a masivului, macheta unei peșteri și a unei stâni, diorame și exponate pe diferite teme), punct de informare turistică, sală de conferință și sală de clasă, birourile administrației parcului și spații de cazare. (pcrai.ro)

1434bc73945d25e621e2acd0920c7db7

Traseul fizic ascendent în spațiul Centrului este dublat de un traseu conceptual, punctat ca marcaje reprezentate de mascota parcului — capra neagră, care reprezintă și identitatea vizuală a Pietrei Craiulul. Traseul este dotat cu senzori care creează experiențe inedite pentru vizitatori, punând în prim plan diverse elemente care se găsesc pe traseu — zgomote produse de animale, lumini fulger/tunet.

cvzarnesti_2

48276809

Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci sedimentare, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km. Cunoscuții pereți verticali, inalți de 400–650 m, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor.

Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri de peste 2.000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m) ).(wikipedia)

2MN_main_banner_Piatra_Craiului-940x320

piatra-craiuluiMădălina Corina Diaconu

surse: pcrai.ro, agerpres, rador


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii