Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai vechi poem din lume

  •  
  •  
  •  

Epopeea lui Gilgamesh este un poem epic din Mesopotamia antică, considerat ca fiind cea mai veche bucată de literatură remarcabilă care a supraviețuit și al doilea text religios ca vechime, după Textele piramidei.

Istoria literară a lui Gilgamesh începe cu cinci poezii sumeriene despre Bilgamesh (sumerian pentru „Gilgamesh”), rege din Uruk, datând din a treia dinastie din Ur (c. 2100 î.Hr.).

Aceste povești independente au fost folosite ulterior ca material sursă pentru o epopee combinată în akkadiană.

Prima versiune supraviețuitoare a acestei epopei combinate, cunoscută sub numele de versiunea „Vechiul babilonian” datează din secolul al XVIII-lea î.Hr. și este intitulată după incipitul său, Shūtur eli sharrī („Depășirea tuturor celorlalți regi”). Doar câteva tablete au supraviețuit.

Ultima versiune standard babiloniană compilată de Sîn-lēqi-unninni datează din secolele XIII-X î.Hr. și poartă incipitul Sha naqba īmuru [nota 1] („Cel care a văzut prăpastia”, în termeni moderni: „Cel care vede Necunoscut”).

Aproximativ două treimi din această versiune mai lungă, cu douăsprezece tablete, au fost recuperate.

Unele dintre cele mai bune exemplare au fost descoperite în ruinele bibliotecii regelui asirian Ashurbanipal din secolul al VII-lea î.Hr, notează wikipedia.

Prima jumătate a poveștii discută despre Gilgamesh, regele lui Uruk, și despre Enkidu, un om sălbatic creat de zei pentru a-l opri pe Gilgamesh de a asupri oamenii din Uruk.

Enkidu călătorește în Uruk, unde îl provoacă pe Gilgamesh la un test de forță. Gilgamesh câștigă concursul; cu toate acestea, cei doi devin prieteni.

Împreună, fac o călătorie de șase zile către legendarul Pădure de Cedru, unde intenționează să-l omoare pe Gardian, pe Humbaba cel Groaznic și să taie Cedrul sacru. Zeița Ishtar trimite Taurul Cerului să-l pedepsească pe Ghilgameș pentru că i-a respins avansurile. Gilgamesh și Enkidu ucid Taurul Cerului, după care zeii decid să-l condamne pe Enkidu la moarte și să-l omoare.

În a doua jumătate a epopeii, suferința asupra morții lui Enkidu îl face pe Gilgamesh să întreprindă o călătorie lungă și periculoasă pentru a descoperi secretul vieții veșnice.

În cele din urmă află că „Viața pe care o cauți nu o vei găsi niciodată. Căci atunci când zeii l-au creat pe om, ei au lăsat moartea să fie partea lui și viața reținută în mâinile lor”.

Cu toate acestea, datorită marilor sale proiecte de construcție, relatării sfaturilor lui Siduri și a ceea ce i-a spus omul nemuritor Utnapiștim despre Marele Potop, faima lui Gilgamesh a supraviețuit bine după moartea sa, cu un interes tot mai mare pentru povestea lui Gilgamesh care a fost tradusă în multe limbi și este prezentat în opere de ficțiune populară.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii