Noutăți

Cel mai scump vas de război construit vreodată a intrat în faza de testare și arată impresionant. Costă de TREI ori mai mult decât bugetul anual al României pentru apărare!

Vasul de război cel mai scump din lume a costat 13 miliarde de dolari și a fost lansat cu întârziere, din cauza unor probleme legate de fiabilitate. Este vorba despre un portavion mamut al marinei americane, botezat USS Gerald R. Ford. Vaporul este primul din clasa căreia îi aparține.

a

Actualmente, vasul se află pe mare, în testări, după ce a părăsit un port din statul Virginia. Procesul de fabricație a fost caracterizat de prelungiri, amânări și depășiri ale costurilor estimate. Construirea colosului a demarat în urmă cu 8 ani și trebuia să se încheie în septembrie 2015, la costuri de 10,5 miliarde de dolari SUA.

USS-Ford

Au existat, însă, probleme legate de echipamentele de aterizare ale aeronavelor și de generarea de energie. Vasul se va reîntoarce în portul din Virginia, după terminarea testelor, conduse de către inspectorii US Navy.

b

La construirea celui mai scump vas de război din lume au participat aproape 5000 de muncitori calificați. USS Gerald R. Ford cântărește 100.000 de tone, de 400 de ori mai mult decât Statuia Libertății. Portavionul, botezat „USS Gerald R. Ford” în anul 2013, va fi deservit de către 4660 de angajați, va transporta 75 de aeronave de război și poate atinge viteza de 55,5 km/h.

USS-Ford

Vasul dispune de două piste de aterizare și îngăduie lansarea a 220 de atacuri pe zi. Este aproape invizibil pe radare. Pistele sale de lansare folosesc energia electromagnetică, pentru a propulsa aeronavele înainte, pentru decolare, după același principiu de funcționare ca și montagnes russes (roller coasters).

USS-Ford

USS Gerald R. Ford este înlocuitorul vechiului USS Enterprise, intrat în serviciu în anul 1962 și ieșit din uz după 50 de ani. Din această clasă vor mai face parte încă două vase: USS John F. Kennedy și un nou portavion pe nume USS Enterprise, ce vor fi lansate în 2020 și 2025. Costul total al acestor trei portavioane se va ridica la 43 miliarde de dolari. Asta dacă nu vor apărea costuri suplimentare!

USS-Ford

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii