Noutăți

Cel mai mare dom din lume a fost construit în secolul XV. Video National Geographic

Constând din două straturi ogivale interconectate, cupola octogonală a catedralei Santa Maria del Fiore a fost ridicată între 1418 și 1434 după  un plan sau model cu care Filippo Brunelleschi a intrat într-o competiție în 1418, dar care a fost acceptat numai după multe controverse, în 1420.

O capodoperă capabilă să reziste la fulgere, cutremure și trecerea timpului, ea continuă să îi încânte pe toți cei care o observă de departe. Cupola are un diametru de 45,5 metri.

Competiția pentru construcția cupolei a fost câștigată de Brunelleschi în 1418, dar lucrările nu au început decât doi ani mai târziu și nu au fost finalizate până în 1434. Catedrala din Florența a fost sfințita de Papa Eugen IV la 25 martie 1436.

Abordarea inovatoare a lui Brunelleschi implica boltirea spațiului cupolei fără nici o schelă prin utilizarea unui înveliș dublu, cu un spațiu între ele. Carcasa interioară a domului a fost pictată cu fresce de către Giorgio Vasari și Federico Zuccari între 1572-1579, subiectul ales fiind Judecata de Apoi. Frescele de pe carcasa interioară a cupolei au fost obiectul unei restaurări între anii 1978 și 1994.

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: nationalgeographic.com, www.museumflorence.com

Sursa foto: schillerinstitute.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii