Noutăți

Cel mai îndepărtat copac de pe Pământ – o poveste despre supraviețuire

Conform Cărții Recordurilor, un molid Sitka care crește pe cea mai sudică insulă subarctică a lumii, este cel mai îndepărtat copac de pe Terra. Nu numai că este singurul arbore de pe insula Campbell, dar cel mai apropiat alt copac poate fi găsit abia la peste 200 de kilometri distanță, pe Insulele Auckland.

Situat la aproximativ 700 km sud de Bluff, insula Campbell este unul dintre cele mai aspre locuri de pe glob. Cu vânturi puternice care suflă aproape tot timpul anului, mai puțin de 600 de ore de soare pe an și doar 40 de zile pe an fără ploaie, locul nu este tocmai propice dezvoltării florei și faunei, și nici oameni nu prea întâlnim. Cu excepția vizitelor ocazionale ale cercetătorilor, nimeni nu mai pune piciorul pe insula care, în trecut, avea și o stație meteorologică. Se crede că molidul Sitka crescut pe insula Campbell a fost plantat de excentricul Lord Ranfurly, fost guvernator al Noii Zeelande, între 1901 și 1907. Nu este clar de ce a decis să planteze aici un copac, dar potrivit unor surse, a dorit să testeze dacă pe insulă poate crește și altceva în afară de iarbă și arbuști.

În afară de reputația de a fi cel mai îndepărtat copac de pe Pământ, molidul de pe Insula Campbell mai are o serie de alte particularități. Înainte de 1958, când stația meteorologică a devenit complet automatizată, personalul staționat tăia din vârful copacului crengi pentru a săbătorii Craciunul. Însă în ciuda acestui fapt, copacul a continuat să crească, iar astăzi măsoară peste 10 metri înălțime.

LoneliestTree_D813765-web 12 CampbellIslandTussockAlbatross_D3S0027-web loneliest-tree-on-Earth-750x368

sursa: http://www.odditycentral.com/travel/the-loneliest-tree-on-earth-a-fascinating-tale-of-survival.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii