Noutăți

Cei mai înalți bărbați de pe planetă trăiesc în Olanda. Unde trăiesc cele mai înalte femei?

Când vine vorba de înălțime, bărbați olandezi sunt considerați a fi cei mai înalți din lume. Cel puțin asta arată cercetările efectuate de revista eLife și citate de BBC. Cele mai înalte femei trăiesc, conform aceluiași studiu, în nordul Europei, mai precis în Letonia. Bărbații olandezi au în medie 1,83 metri înălțime iar femeile din Letonia 1,70 metri.

Revista s-a folosit și de bazele de date făcute publice de peste 184 de țări de pe glob din 1914 încoace și a descoperit faptul că bărbaţii iranieni şi femeile sud-coreene au înregistrat cele mai mari creșteri în înălțime de la începutul lui 1900 și până astăzi cu o medie de 16, respectiv 20 centimetri. În general, în Asia de Est s-au observat unele dintre cele mai mari creșteri. Oameni din Japonia, China și Coreea de Sud sunt mult mai înalți decât în urmă cu 100 de ani. În schimb, tot în Asia, dar mai la sud, în India, Pakistan şi Bangladesh, precum şi în Africa sub-sahariană, oamenii nu s-au înălţat prea mult în ultimul secol.

Cei mai scunzi bărbaţi de pe planetă se află în Timorul de Est. Aceștia au o înălţime medie de 1,60 metri, în timp ce cele mai scunde femei trăiesc în Guatemala, cu o medie de 1,40 metri înălțime.

Alte studii au arătat că înălțimea vine și cu câteva avantaje dar și dezavantaje. Spre exemplu, oamenii înalți tind să aibă o durată de viață mai lungă și un risc mai redus de dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Pe de altă parte, există unele studii care arată faptul că cei înalți prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

sursa: bbc.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

studiu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii