Noutăți

Cei 5 Buddha care aduc fericirea – mic dicționar spiritual

După aflarea celor 4 adevăruri, Gautama Siddhartha (lider spiritual indian fondator al Budismului) atinge Nirvana sau Bodhi (iluminarea) și devine cunoscut sub numele de Buddha – în limba sanscrită înseamnă cel luminat. Buddha a predicat timp de 40 de ani, prima dată la Sarnath, iar ultima dată la Kushinagar unde a intrat în Parinirvana (s-a stins).

În Hinduism, Buddha este recunoscut ca unul dintre avatarele zeului Vishnu.

Buddha a “devenit Treaz” acum un număr infinit, nemăsurabil, de neconceput de miliarde de ere (“kalpas”) și viața sa este “pentru totdeauna existentă și interminabilă”. Dintr-o perspectivă umană, se pare că Buddha a existat mereu, susțin cei care se închină filozofiei buddhiste.

Reprezentările lui Buddha sunt numeroase, fiecare având o simbolistică aparte. Printre ele se regăsesc și statuaetele de dimensiuni mici care îl reprezintă pe Buddha vesel, râzând. Acestea au fiecare o altă conotație:

Buddha Vesel și jucându-se cu copii (de obicei în număr de cinci), simbolizează norocul provenind din ceruri. De asemenea, aduce noroc și energii pozitive.

Chinese-Feng-Shui-pure-brass-Child-And-Maitreya-font-b-Laugh-b-font-font-b-Buddha

Buddha Vesel, ținând un vas în mână, descrie viața de călugăr. Acesta este asociat cu renunțarea la bunurile materiale și îmbrățișarea înțelepciunii universului.

7695_Buddha_Holding_Nugget
Buddha Vesel cu un evantai, simbolizează fericirea și bucuria. Se spune că fluturând evantaiul, îndepărtează problemele.

11667167-Statuette-of-Hotei-Buddha-with-a-fan-on-the-white-background-Stock-Photo
Buddha Vesel cărând un sac, simbolizează călătoria. Se spune că acel sac colectează tristețea și problemele oamenilor sau, într-o altă variantă, sacul simbolizează bogăția și norocul.

3805
Buddha Vesel cu margele în jurul gâtului sau în mână este considerat a fi un călugăr care reprezintă practicarea meditației. Mărgelele simbolizează perlele de înțelepciune. Dacă mărgelele sunt înlocuite cu o minge, aceasta este considerată a fi o minge a bogăției și se spune că aduce bunăstare și prosperitate.

VV-zhanglei069-12-Marked-Bronze-Happy-font-b-Laugh-b-font-font-b-Buddha-b-font

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: indiatvnews.com, Buddhism: beliefs and practices-Sussex Academic Press


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii