Noutăți

Ceea ce știm modifică modul în care vedem lucrurile. Ce au descoperit oamenii de știință?

Nu este niciun secret faptul că ochii oamenilor văd lumea în mod diferit, în funcție de modul în care creierul nostru procesează imaginea vizuală. Însă un nou studiu sugerează chiar mai mult. Cunoștințele pe care le avem pot și ele influența modul în care percepem lucrurile. Într-un experiment efectuat de Universitatea Johns Hopkins, din SUA, cercetătorii au testat și demonstrat totodată faptul că două grupuri de voluntari au avut percepții diferite față de aceleași caractere scrise.

Am putea să credem că vizual putem detecta detalii ale fiecarei litere chiar dacă acestea sunt scrise într-o limbă necunoscută nouă. Dar nu este cazul. Ceea ce știm afectează modul în care privim lucrurile”, a declarat Brenda Rapp, autoarea studiului.

Pentru verificarea teoriei, echipa condusă de prof. Brenda s-a folosit de mai mulți voluntari împărțiți în două grupe. Ambele grupe au primit câte 2.000 de perechi de litere, fiind nevoiți doar să le potrivească pe cele identice. Experimentul a demonstrat faptul că studenții de la litere, care mai văzuseră caracterele în timpul orelor de curs s-au mișcat mult mai repede în potrivirea literelor decât ceilalți.

Când ai devenit un expert în citirea unui alfabet, ce anume se schimbă? Sistemul vizual vede literele la fel ca un începător? Noi spunem că nu. Dacă ești expert, lucrurile care par complicate pentru un începător, sunt simple pentru tine”, a declarat Robert W. Wiley, co-autor al studiului.

Rezultatele au fost publicate în Journal of Experimental Psychology. Tot aceeași echipă a descoperit anul trecut faptul că prima limbă pe care o învățăm când suntem mici ne influențează procesul de învățare a limbilor străine când creștem.

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii