Noutăți

Cedrii lui Dumnezeu: Copacii plantați, potrivit legendei, de însuși Dumnezeu

Cedrus Libani sau Cedrul Libanez este unul dintre cele mai mari specii de arbori din lume. Acest copac creşte numai pe Muntele Libanului, este considerat unul dintre simbolurile acestui stat, fiind inclusiv stema de pe drapelul național. Potrivit legendei, însuşi Dumnezeu a plantat cedrul în acest colţ din apropierea ţărmului Mediteranei.

De-a lungul istoriei, s-au făcut numeroase referiri la cedri de pe Muntele Libanului. ,,Copacii Domnului sunt plini de sevă; cedri Libanului, pe care El i-a plantat” (Psalmul 104: 16-17) sau ,,Cel neprihănit să înflorească ca un palmier şi să crească ca şi un cedru din Liban” (Psalmul 92:12), sunt doar două dintre menţionările care se fac în Biblie.

cedars-lebanon-46

cedars-lebanon-22

Celebrii copaci nu sunt prezentaţi numai în legende şi povestiri, ci sunt menţionaţi şi în documente istorice. Astfel, aflăm că fenicienii au folosit lemnul acestor arbori pentru a-şi construi corăbiile, evreii l-au utilizat pentru a ridica clădiri impunătoare, precum Templul din Ierusalim sau Palatele lui David şi Solomon, iar egiptenii i-au folosit răşina de cedru în procesul de mumificare.

În secolul al II-lea d.Hr., împăratul Hadrian a dispus protejarea pădurii de cedri cu pietre marcate, iar în 1876, regina Victoria a Marii Britanii a dispus construirea unui zid care să împrejmuiască suprafaţa de pădure care, la acea vreme, mai ocupa doar aproximativ 100 de hectare. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cea mai mare parte a acestei păduri a fost tăiată de trupele britanice pentru a folosi lemnul la construirea drumurilor.

În momentul de faţă, în Liban există 18 zone împădurite cu cedri. Într-o astfel de zonă, situată pe muntele Makmel din valea Kadisha, se află aşa-numiţii ,,Cedrii ai lui Dumnezeu”. În această regiune, desemnată sit UNESCO în anul 1998, există 375 de arbori cu înălţimi de maximum 35 de metri şi coroane ale căror diametre pot măsura chiar şi 14 metri.

lebanon-flag6 cedars-lebanon-86

sursa: www.lebanon.com / www.habeeb.com / biblehub.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii