Noutăți

Cea mai puternică armă de pe Pământ a fost folosită de ruși pentru stingerea unei flăcări uriașe, ce ardea fără oprire, de trei ani, într-un perimetru gazeifer…

În anul 1966, rușii au utilizat o bombă nucleară într-un scop neobișnuit: stingerea unei flăcări imposibil de eliminat prin mijloace obișnuite, flacără ce a ars neîncetat, vreme de trei ani, într-un perimetru gazeifer din Urta-Bulak, Uzbekistan. Bomba nucleară a fost coborâtă în adâncime printr-un puț anume forat și apoi detonată. O înregistrare video arată momentul în care bomba nucleară este detonată la mii de picioare sub suprafața pământului, pentru a stinge cumplitul incendiu dintr-un câmp de gaze naturale.

O imensă flacără s-a aprins, în 1963, în mijlocul perimetrului gazeifer din Urta-Bulak, Uzbekistan, iar toate încercările de a o stinge cu apă sau cu alte mijloace au eșuat, una după alta. Pentru oprirea fluxului de gaze ce alimenta puternica flacără nu a putut fi utilizată decât o armă nucleară. Folosirea bombei nucleare a reprezentat un experiment, în cadrul unui proiect mai amplu de utilizare a radioactivității în scopuri pașnice. Încărcătura nucleară de 30 de kilotone a fost detonată la peste 1500 de metri adâncime.

c

e

Bomba a fost detonată în septembrie 1966, întrerupând, la scurtă vreme, fluxul de gaze. După ce pământul s-a cutremurat, flacăra, care arsese fără oprire din 1963, a fost stinsă în doar 23 de secunde, de către explozia bombei. De menționat că nu s-a înregistrat nicio creștere a nivelului radioactivității, în zonă, după puternica explozie din subteran. Bomba a fost coborâtă în adâncuri cu ajutorul unui dispozitiv anume proiectat: un cilidru alungit. Apoi, cilidrul respectiv a fost umplut cu ciment, pentru ca produsele exploziei să nu ajungă la suprafață.

d

f

Așa numitele explozii nucleare în scopuri pașnice au fost utilizate atât de către ruși, cât și de către americani, în epoca Războiului Rece. În Statele Unite s-a desfășurat programul Plowshare, prin care au fost declanșate 27 de explozii nucleare între decembrie 1961 și mai 1973. Programul american a fost întrerupt în anul 1975. Început după 1960, programul rusesc (numit Programul 7) a continuat până în 1988.

a

b

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii