Noutăți

Cea mai mică și rară pisică sălbatică: felis margarita sau pisica de nisip

Printre cele mai rare dar și cele mai îndrăgite pisici sălbatice se numără și pisica de nisip, popularitatea sa fiind dată de dimensiunea foarte redusă care o face să pară a fi un pui mai mare! La maturitate, Pisica de nisip poate atinge o greutate maximă de 3 kg cu o lungime de 30-40 cm și o coadă de 28-35 cm. Un pui are la naștere doar 30-70 g și durează în jur de 12-14 luni până devine matur. Culoarea blănii variază de la maro-gălbui la cenușiu mat, cu dungi de culoare închisă pe corp și inele pe coadă.

102013246_univ_lsr_lg
Felis margarita, sau Pisica de nisip, trăieste în deşerturile africane şi cele asiatice, în țări precum Tunisia, Mauritania, Pakistan, Kazahstan, Iran, Niger, Israel și Algeria. Datorită dimensiunilor sale și a aspectului deosebit de plăcut, a dus la o cerere mare pe piața doritorilor de animale de companie, lucru care în prezent a diminuat considerabil numărul de exemplare la nivel mondial. Din anul 2012 a fost trecută pe lista speciilor protejate, vânarea ei fiind interzisă.

ecoset_simpotichnie_jivotnie_na_grani_vijivania_07
Capul pisicii de nisip este mare în raport cu dimensiunile corpului. Are urechi mari, de formă triunghiulară și un auz foarte bine dezvoltat. Poate localiza prada chiar dacă aceasta se află sub pământ. Părul de pe lăbuţe o ajută să nu se scufunde în nisip și este și un bun izolator împotriva temperaturilor ridicate din deșerturile în care trăiește. Este un animal blând, trăiește în vizuini de nisip pe care și le sapă singură și în care petrece mai tot timpul zilei. Noaptea iese la vânătoare, hrana ei constând din rozătoare mici, iepuri, păsări, reptile și unele artropode. Nisipul o ajută să-și ascundă prada, în cazul în care a vânat mai mult decât are nevoie. Nefiind un animal teritorial, poate parcurge distanțe de până la 8 km în căutarea hranei, încercând să se apare de principalii săi dușmani naturali: păsările de pradă, șerpii și lupii.

Este un animal care nu bea apă. Condițiile în care trăiește i-au schimbat metabolismul și felina își extrage necesarul de apă doar din hrană.

Durata sa de viață este de 13 – 14 ani.

Pisica de nisip_133_716
Mădălina Corina Diaconu
Surse: animalzoo.ro, toateanimalele.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cea mai mică și rară pisică sălbatică: felis margarita sau pisica de nisip

  1. Da o frumusete de animal, chiar iti doresti sa ai o astfel de pisica. Locul sau este in salbaticie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii