Cunoaste lumea

Noutăți

Cea mai în vârstă persoană din lume…

  •  
  •  
  •  

Jeanne Louise Calment, cea mai longevivă persoană din lume, care a murit la vârsta de 122 de ani, s-a născut la Arles, Franța, la 21 februarie 1875 și a murit la 4 august 1997 într-un azil de bătrâni din Arles.

S-a născut în anul în care „Carmen” a lui Bizet a fost pusă în scenă pentru prima dată, iar Lev Tolstoi a publica volumul Anna Karennina. Jeanne Louise Calment a asistat la apariția avionului și a cinematografiei iar la vârsta de 13 ani, l-a cunoscut pe Vincent Van Gogh la Arles, artist de care nu a fost impresionată.

Guinness Book, Cartea Recordurilor, a înscris-o pe Calment drept cea mai în vârstă persoană în viață. Deși oarbă, aproape surdă și limitată la un scaun cu rotile, Calment a rămas plină de spirit și conștientă până la sfârșitul vieții.

La vârsta de 121 de ani, a lansat două CD-uri, unul în franceză și altul în engleză, intitulate Amanta Timpului (Time’s Mistress), care-i prezintă amintirile în ritm de rap. Se presupune că există și o casetă VCR la care se adaugă cel puțin cinci cărți publicate despre viața sa.

Tatăl ei a trăit până la vârsta de 94 de ani, iar mama ei până la vârsta de 86 de ani. Gena longevității a fost evidentă în familia maternă, dar nu a lăsat moștenitori cu gena sa de longevitate.

A fost văduvă mai mult de jumătate de secol. Se pare că un desert cu cireșe conservate stricate i-a ucis soțul în 1942 la vârsta de 46 de ani. Singura ei fiică a murit în 1934, la vârsta de 36 de ani, de pneumonie.

După moartea fiicei sale, Calment și-a crescut nepotul, care a devenit medic și a murit în 1963 în timpul unui accident de mașină.

Jean Louis Calment provine dintr-o familie burgheză și nu a trebuit să lucreze niciodată. Soțul ei, un verișor, a fost un prosper proprietar de magazin care i-a oferit o viață ușoară cu activități care se învârteau în jurul partidelor de tenis, ciclism, înot, patinaj, pian și operă.

La nivel internațional, cercetătorii au fost fascinați de Calment atât pentru longevitate, cât și pentru vitalitate.

Nu a făcut niciodată nimic special pentru a rămâne sănătoasă”, a spus cercetătorul francez Jean-Marie Robine. Ei îi atribuie longevitatea imunității la stres.

Ea a spus odată că „Dacă nu poți face nimic în acest sens, nu-ți face griji”.

Calment însăși a sustinut consumarea unui pahar de vin, ocazional, și o dietă bogată în ulei de măsline. De asemenea, ea a recomandat râsul ca rețetă pentru longevitate și glumele.

Spunea adesea „Dumnezeu trebuie să mă fi uitat”. Pentru îngrijirea pielii, Calment recomanda uleiul de măsline și un pic de machiaj.

Toată viața mi-am pus ulei de măsline pe piele și apoi doar un puf de pudră. Nu aș putea purta niciodată rimel, am plâns prea des când am râs.” A urmat lecții de scrimă la 85 de ani și a mers cu bicicleta până la 100.

Obișnuia să mănânce două kilograme de ciocolată pe săptămână până când medicul ei a convins-o să renunțe la dulciuri la vârsta de 119 ani.

A renunțat la fumat tot la vârsta de 119, dar medicul ei a spus că abstinența ei se datora mai degrabă mândriei decât sănătății – era prea oarbă ca să-și aprindă singură o țigara și ura să ceară cuiva ajutorul!

Zilele ei de naștere erau un fel de vacanță de familie în Arles, unde toți arlesenii se adunau în jurul „Jeanne D’Arles” a lor.

Obișnuindu-se cu atenția mass-mediei, care creștea cu fiecare an care trecea, Calment spunea: „Aștept moartea … și jurnaliștii”.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii