Noutăți

„Cea mai frumoasă mașină produsă vreodată” – acum și în varianta… electrică. Despre ce automobil este vorba?

Acum, când China a anunțat că intenționează să interzică, într-un viitor apropiat, producerea și comercializarea automobilelor dotate cu motoare cu ardere internă iar Anglia și Franța ne-au dat de știre că au de gând să facă acest lucru începând cu anul 2040, este tot mai clar că intrăm în epoca mașinilor electrice.

Cu zeci de ani în urmă, mai exact în anul 1961, automobilul Jaguar E-Type era considerat a fi una dintre cele mai frumoase mașini proiectate până în acel moment. Însuși celebrul Enzo Ferrari nu ezita să spună că este „cea mai frumoasă mașină fabricată vreodată”. Acum, Jaguar vrea să reediteze succesul obținut cu modelul E-Type cu decenii în urmă, producând o variantă cu același design, însă dotată cu un puternic, dar nepoluant, motor electric. Este vorba despre noul model E-Type Zero!

b

k

Pentru a crea impresionantul E-type Zero, cei de la Jaguar au pornit de la un model roadster din 1968. Motorul de șase cilindri al clasicului E-Type a fost substituit cu un propulsor electric de 295 de cai putere. Setul său de acumulatori litiu-ion are exact aceleași dimensiuni și este poziționat în exact același loc precum motorul cu ardere internă al atomobilului clasic.

Chiar și cu noul motor electric și toate componentele sale auxiliare, proiectanții tot au reușit să producă un Jaguar E-Type cu aproape 50 de kilograme mai ușor. Noul automobil se conduce aidoma și oferă aceeași inconfundabilă ambianță clasică precum varianta inițială, numai că în timpul funcționării motorul său prezintă, în ceea ce privește gazele poluante, zero emisii. De aici și numele de E-Type Zero!

l

d

Motorul său electric face din E-Type Zero o mașină încă și mai rapidă decât modelul tradițional. Ajunge la 100 km/h în doar 5,5 secunde, cu o secundă mai iute decât mașina dotată cu motor clasic. „Am integrat noua propulsie electrică în structura existentă a lui E-Type, ceea ce înseamnă că în orice moment ar putea fi reinstalat un motor convențional”, a declarat directorul faimosului producător auto. Cu motor clasic sau electric, legendarul E-Type rămâne o mașină formidabilă. Iar opinia lui Enzo Ferrari, legată de frumusețea acestui model, s-ar putea să fie valabilă și astăzi. Aceasta înseamnă că ar putea fi, totodată, și cea mai frumoasă mașină electrică din lume!

e

h

f

i

j

g

Surse: inhabitat.com, www.theverge.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii